Pakistanac zbog dugova stavljen pred izbor: Prodati bubreg ili dijete?

PAKISTANAC Mohammed Iqbal upao je u veliki dug zemljoposjedniku te mu je jedini izbor za rješavanje novčanih problema bio između prodaje djeteta ili bubrega, a on se odlučio za odstranjivanje organa.

Već je obavio pretrage prije operacije, a za bubreg bi mogao zaraditi od 5500 do 8100 kuna. Tu prodaju omogućuje mu činjenica da je zakon koji je zabranjivao ovu nehumanu praksu prestao vrijediti 2007. godine, prenosi CNN. Prodaja bubrega je postala uobičajena praksa među seljacima u ruralnom dijelu Pakistana koji se suočavaju sa velikim dugovima.

Rab Nawas je prije godinu dana imao dug prema svome zemljoposjedniku za svadbu koju mu je ovaj platio te za zdravstvene troškove njegove žene i šestero djece. On je tada razmišljao između tri opcije. Prva je bila prodaja bubrega, druga prodaja žene, a treća prodaja djece. I izabrao je ovu treću za koju su se odlučili i mnogi njegovi susjedi. Na farmama u Pakistanu obavlja se godišnje oko 2000 transplantacija, a istesao se čak i naziv "transplantacijski turizam". Stavljanje izvan snage zakona 2007. godine dovelo je do toga da je ta zemlja postala jedan od najvećih tržišta organa na svijetu.

Pročitajte više