Pankretić: INZISTIRAT ĆEMO NA STVARnOJ NADOKNADI ŠTETE OD SUŠE

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić rekao je danas u Sesvetama Ludbreškim da će njegovo ministarstvo inzistirati na "stvarnoj nadoknadi štete" od suše, koja je u mnogim županijama poprimila razmjere elementarne nepogode. L

Naš je prijedlog bio 30 posto, no prije toga moramo utvrditi izvore financiranja i stvarni opseg štete, rekao je Pankretić prilikom obilaska farme za uzgoj i tov svinja vlasnika Božidara Ivančića.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li suša izazvati političke probleme, ministar Pankretić kratko je odgovorio da je ovo teška situacija za poljoprivrednike i istaknuo kako odbacuje pokušaje bilo kakvog poantiranja i špekulacije na nesreći ljudi koji ovog trenutka trebaju pomoć.

Govoreći o novoizgrađenoj farmi svinja Božidara Ivančića, u koju je uloženo milijun eura, Pankretić je rekao kako tako modernom projektu koji visokom tehnologijom postiže izvrsne prinose ne može naštetiti ni uvoz svinjetine.

Na pitanje o uvozu svinjetine po dampinškim cijenama, ministar Pankretić je rekao kako već šest mjeseci na razne načine pokušava alarmirati sve moguće institucije kako bi se to spriječilo, no u Hrvatskoj ne postoji administrativna zabrana takvog uvoza. Rekao je kako je zbog takvih svojih pokušaja ukoren iz Europske unije.

"Idući tjedan moramo na razini Vlade učiniti nešto u vezi sa zabranom uvoza svinjetine i preuzeti odgovornost jer na ovaj način više ne možemo biti konkurentni i sadašnja naša svinjogojska proizvodnja, izuzev ovakve super moderne, dolazi u pitanje", rekao je Pankretić.

(Hina) mz jn

Pročitajte više