PARLAMENTARNI IZBORI

Plenković se čuo s Angelom Merkel: "Pričali smo o dolasku njemačkih gostiju"

PREMIJER Andrej Plenković danas je posjetio tvornicu British American Tobaccoa (BAT) u Kanfanaru. Dok ju je obilazio, telefonski se čuo s Angelom Merkel. Potvrdio je to nakon obilaska novinaru Glasa Istre.

"I s njom sam razgovarao o turističkoj sezoni i dolasku njemačkih gostiju", rekao je Plenković, koji je o turizmu razgovarao i sa slovenskim kolegom Janezom Janšom.

"Dogovorili smo da ostane liberalni model na granici, a da Hrvatska i dalje bude u zelenoj zoni", rekao je premijer.

Govorio je i o noćnim klubovima. Naime, danas se pojavila informacija iz Slovenije da je Hrvatska pristala zatvoriti diskoteke zbog širenja koronavirusa, a sve zbog toga da Slovenci ne bi zatvorili granicu.

Ali kasnije je na konferenciji Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao da ne zna ništa o tome.

"Zaključak je kako bi trebalo pojačati kontrole javnih okupljanja, odnosno zabava u klubovima", rekao je Plenković. Dakle, ništa od zatvaranja. 

Razgovarao sa šefom BAT-a Adria

Plenković se u Kanfanaru sastao i s predsjednikom tvrtke BAT Adria Zdenkom Kolobarom vezano uz nesporazume oko nastavka poslovanja BAT-a u Hrvatskoj.

"Razgovarali smo sat vremena i pronašli smo zajednički jezik. Poslušali smo naše domaćine i od rujna krećemo u rješavanje problema, odnosno stvaranje pretpostavki da BAT ostane u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Izjavio je kako je optimist u pogledu nastavka proizvodnje u toj tvornici te da poslije izbora želi nastaviti razgovore o tome i o uvjetima za planiranje proizvodnje i politici cijena.

"Razgovarali smo o nastavku aktivnosti BAT-a u Kanfanaru, kao i funkcioniranju ove tvornice. Naša je želja da nakon izbora nastavimo razgovore s BAT-om o tome da se proizvodnja nastavi i da pronađemo odgovarajući okvir koji će omogućiti planiranje proizvodnje, politiku cijena u godinama pred nama", rekao je Plenković.

U interesu nam je da se zadrži 400 radnih mjesta

"Vjerujemo da ćemo pronaći okvir tijekom jeseni", rekao je Plenković, dodavši kako je ključno zadržavanje radnih mjesta u tvornici, ali i proizvodnja i otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji.

"Naravno da je nama u interesu da se zadrži 400 radnih mjesta. S obzirom na širi kontekst duhanske industrije, vjerujem da bi htjeli da tvornica ovdje funkcionira i da su zaposlenici tu. Optimističan sam i mislim da možemo naći rješenje od kojega će koristi imati kako država tako i zaposlenici, ali i sama kompanija", rekao je Plenković.

Zvonko Kolobar kratko je izjavio kako neslužbene informacije o zatvaranju tvornice ne može komentirati.

"Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluacije naših proizvodnih lokacija diljem svijeta i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir i kakvo je poduzetničko okruženje. Nadam se da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim plodom. Informacije koje su se javile u medijima oko zatvaranja tvornice su neslužbene pa ih kao takve ne mogu komentirati", rekao je. 

Nedavno se, naime, u medijima pojavila informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Kanfanaru i preseliti je u neku drugu državu jer su navodno čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj te povećanjem trošarina na cigarete.   

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice - Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura, a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

O vladinim projektima u Istri

Plenković je u Puli izjavio da je vlada vodila računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, a da je za Istru uložila napore u procesima ugovaranja 2,1 milijarde kuna za europske projekte i istaknuo je i 380 milijuna kuna u sklopu vladinih mjera za rješavanje posljedica koronakrize. 

Plenković je bio u Puli s kandidatima HDZ-a za 8. izbornu jedinicu. 

"Veliki projekti u Istri se, poput Istarskog ipsilona, nastavljaju, a naravno da je jedan od glavnih projekata bio cijeli financijski aranžman i podrška vlade za izgradnju Opće bolnice u Puli", rekao je Plenković i dodao da je vlada pritom uložila u turizam, ruralni razvoj te u zaštitu okoliša.

Podsjetio je kako je sjednica vlade održana upravo u Puli u rujnu 2018., kad je prihvaćeno nekoliko projekata vrijednih 1,5 milijardi kuna.

"U mandatu naše vlade izdvojili smo i 4,5 milijardi kuna državnih jamstava za brodove koji se, nažalost, nisu izgradili ovdje u Uljaniku. Međutim, unatoč tomu, iskazali smo spremnost da pomognemo revitalizaciji brodogradnje u Puli i Istri, ali u drugim okolnostima, imajući u vidu značaj brodogradnje i simbolike Uljanika za Pulu", poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Dodao je da će vlada biti dobar partner u procesu te revitalizacije.

Pročitajte više