počeli 13. križevački pedagoški dani

Više od 300 učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola iz Koprivničkokriževačke i nekoliko drugih hrvatskih županija, pedagoški stručnjaci i sveučilišni profesori sudjeluju danas i sutra na 13. križevačkim pedagoškim danima. L

U uvodnom izlaganju ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar rekao je da se u društvu mnogo očekuje od škola, u kojima osnovci proborave 8000, a srednjoškolci oko 12.000 sati u tijeku školovanja.

"No po istraživanjima čak oko 44 posto učenika odbija ići u školu, s obrazloženjem da moraju učiti ono što im nikada neće koristiti u životu. Učenici žele kvalitetno, upotrebljivo i praktično znanje kako bi uspjeli u životu, a s tom nadom roditelji ih i šalju u školu. Društvo također mnogo očekuje od škole, pa se postavlja pitanje može li ona sama to ostvariti", rekao je Strugar.

Ministar se u izlaganju zadržao uglavnom na teorijskim i povijesnim postavkama razvoja školstva pa su učitelji ostali pomalo razočarani u očekivanju nekih boljih vijesti o njihovu standardu.

Govoreći o znanju i obrazovanju u svijetu i u nas, prof. dr. Antun Mijatović je kazao da Hrvatska uvelike zaostaje u korporacijskoj i institucionalnoj primjeni znanja. "Za to nedostaje i politička potpora države koja čak progoni i terorizira pojedince koji pokušavaju školski sustav utemeljiti na zdravim i probitačnim osnovama kako bi se ostvarilo društvo znanja", kazao je Mijatović.

Križevački pedagoški dani u organizaciji ogranka Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora nastavljaju se radionicama, okruglim stolovima i radnim skupinama o predškolskom odgoju, učenicima s posebnim potrebama te odgojno-obrazovnim temama u osnovnom i srednjem školstvu.

(Hina) on jn

Pročitajte više