Podsjetnik za premijerku Jacu: HDZ ne može biti i pošten i jeben!

JADRANKA KOSOR odlučila je odvesti HDZ na nepoznati teren, na za njih još neistraženi teren. Tamo gdje još ni jedna hadezeovska noga nije kročila. Odlučila ga je odvesti na - put poštenja.

Pa je tako nekidan izjavila: "Moramo nekima pokazati vrata i reći 'ne pripadate u ovu obitelj jer ne poštujete temeljna načela na kojima je dr. Franjo Tuđman osnivao HDZ', onima koji ne pitaju što sam učinio za svoj narod, nego pitaju što sam učinio za svoj džep".

Neki za džep, neki za stan

Dobro zvuči, ali tko bi u tom slučaju ostao u HDZ-u? Svi su u toj stranci učinili nešto za svoj džep. Pa i ona sama. Nije li se učlanila u stranku kako bi dobila stan za bijednu lovu? Nisu li to učinili mnogi drugi? I nisu li neki to činili i za njezinu stranku?

Poštenje kao raj

Poštenje je za HDZ kao raj: svi pričaju da postoji, ali nitko još nije tamo bio. Zato ovo okretanje Jadranke Kosor prema "opoštenjivanju" HDZ-a poprima dimenziju socijalnog eksperimenta. Tko preživi, pričat će.

Doduše, imao je HDZ i u protekla dva desetljeća sličnih proplamsaja poštenja. Primjerice, u obračunu "poštenih" desničara i "nepoštenih" tehnomenadžera devedesetih godina, da bi na kraju i jedni i drugi uzeli svoj dio kolača. Ili recimo, kod diferencijacije između "sanaderovaca" i "pašalićevaca". Kao što vidimo, i ovi "pošteni" su se kasnije pošteno namirili.

Nova diferencijacija

A sad je na djelu nova diferencijacija: onaj tko je uz Kosor, taj je pošten; onaj tko nije, završava u bajbokani. Pa da vidimo tko će pisnuti.

Jasno, u tome se odmah vidi ženski rukopis. Kosor je po prvi puta u HDZ uvela koncept "obitelji", kojeg ovom pirlikom ne treba brkati s "rođačkim" konceptom. "Ne pripadate u ovu obitelj", prijeti šefica stranke. Dosad je HDZ funkcionirao kao pleme: grabi za sebe, otmi za svoje. No sada su se odnosi intimizirali. Valjda zato što ih je sve manje - neki su u zatvoru, neki će tek biti - pa moraju posebno voditi računa jedni o drugima.

No, osim tog intimističkog koncepta koji Kosor nastoji uvesti u stranku koja je iz pokreta mutirala u pleme, pozornost izaziva ponovno pozivanje na tekovine Franje Tuđmana. Istina, nije to nešto originalno, to se događa uoči svake obljetnice smrti, pred svake izbore i kod svake unutarplemenske diferencijacije.

Tuđman pošten?

Originalnost leži u činjenici da se Tuđman trpa u isti koš s poštenjem. "Onima koji ne poštuju temeljna načela na kojima je dr. Franjo Tuđman osnivao HDZ", neće biti mjesta u stranci.

Jadranka Kosor ipak je prekasno ušla u HDZ da bi bila upoznata s nekim stvarima. Recimo, sa činjenicom da je Franjo Tuđman privatizirao vilu u Nazorovoj dan prije nego što je na snagu stupio zakon kojim se to zabranjuje. To je bilo pošteno.

Da su Tuđmanova djeca i unuci postali ugledni poduzetnici, povezani s također uglednim poduzetnicima i poštenjacima kao što je Hrvoje Petrač. Da je majka Ankica u banci čuvala 200 tisuća maraka i čega još, a da to njezin suprug nije prijavio u imovinskoj kartici. Poštenja na bacanje.

Sanaderova divlja horda

Istina, iz ove perspektive to izgleda kao sitnica. Konačno, Kosor je godinama iz blizine promatrala kako njezin bivši šef Sanader sa svojom divljom hordom izuva narod iz cipela, pa ne treba čuditi što je uspomena na Tuđmana i njegovu obitelj asocira na dječji igrokaz.

Ali svejedno, to su ta "temeljna načela" na koja sada poziva šefica matrijarhata tragajući za poštenjem. Upravo na njima je sagrađen HDZ. Na tome da se njegovi dužnosnici i članovi ne pitaju što su učinili za svoj narod, nego što su učinili za svoj džep.

Ako ne zna, jer je kasno dobila stan u zamjenu za stranačku iskaznicu, neka pita Vladimira Šeksa. Neka se raspita o pretvorbi i privatizaciji, o isisavanju novca iz državnih poduzeća i ministarstava, o tajkunima i bankarima...

Nije dr. Ivo, nego dr. Franjo

Onda možda shvati kako se ne radi o Sanaderovu, nego Tuđmanovu konceptu. O njegovim "temeljnim načelima" kojih se Sanader slijepo držao. Pa kako se onda odricanjem od Sanadera i vraćanjem Tuđmanu Kosorica misli dočepati poštenja? Nije to više put u nepoznato. To je put u propast.

Pa neće nas valjda stranka koja je patentirala sintagmu "pošten-jeben" uvjeriti kako je sada spremna srljati u istu propast? Kosor je možda kasno ušla u stranku, ali je u njoj dovoljno dugo da bi shvatila kako to ne prolazi. I kako mi nismo veslo sisali.

 Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više