Pogrebnici: Sve je u kolapsu - zakon se ne provodi, a inspekcija ne odrađuje svoj dio posla

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Udruge pogrebnika Hrvatske Damir Sapanjoš zatražio je da se napokon počne provoditi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti i komunalne tvrtke "maknu" iz pogrebničke gospodarske djelatnosti.

"Tražimo da se Zakon provodi i da se poštuje. Komunalne tvrtke ne mogu obavljati gospodarsku djelatnost, a najmanje mogu obavljati pogrebničku djelatnost, a za što se njihovi direktori grčevito bore u svim institucijama. Ako te institucije poštuju Ustav i zakone onda će se provesti Zakon o pogrebničkoj djelatnosti i komunalne tvrtke neće obavljati pogrebničku gospodarsku djelatnost", istaknuo je Sapanjoš na konferenciji za novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Naveo je da je u Hrvatskoj oko 350 pogrebnika. 

Objasnio je kako je po Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti posao pogrebnika opremanje pokojnika, prodaja pogrebne opreme, uređenje pokojnika i prijevoz od mjesta smrti do groblja ili krematorija. Posao komunalnih tvrtki je preuzimanje pokojnika od pogrebnika i dalje protokolarni dio pogreba s ukopom. 

"Na prijevaru uključeni i komunalci"

"Petnaest godina smo se borili da se usvoji Zakon o pogrebničkoj djelatnosti. Taj Zakon je u travnju 2015. stupio na snagu, a za poduzetnike je bila godina dana prilagodbe. Završna stavka bila je polaganje ispita. Dobili smo zvanje pogrebnika", kaže Sapanjoš. Istaknuo je kako su im se "ovdje na prijevaru uključili i 'komunalci'" i tražili rješenja, koja su oni mogli dobiti tek nakon položenog ispita.


Kaže da je to osnovni problem i da se ta rješenja koja su dobili "komunalci" za obavljanje pogrebničke djelatnosti trebaju povući. 

"Zakon se ne provodi"

"Zakon se ne provodi, inspekcija ne odrađuje svoj dio posla, znači da ne zatvara komunalne tvrtke, a pogrebnici ne dobivaju rješenja i opet smo u kolapsu", tvrdi Sapanjoš. 

Objasnio je da su komunalne tvrtke osnovane od jedinica lokalne i regionalne samouprave za obavljanje komunalne djelatnosti, a to znači da niti u jednom segmentu ne mogu biti u gospodarstvu. Ali, dodaje, komunalne tvrtke, njihovi direktori su uporni u obavljanju pogrebničke djelatnosti i pri tome ne poštuju niti Ustav RH, niti Hrvatski sabor niti Vladu, niti ministarstva. Pozvao je zbog toga nadležne institucije da odrade svoj posao.

Naglasio je i kako se komunalne tvrtke financiraju iz proračunskih sredstava gradova, a to znači od građana i poduzetnika. Financiraju se kroz naplatu komunalnih naknada, što znači kroz namjenska sredstva za daljnje komunalne poslove.

Naveo je i da "komunalci" udruženi u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Grupaciju za održavanje groblja i tamo, kako je rekao, "donose odluke kako rušiti Zakon o pogrebničkoj djelatnosti i dogovaraju se o cijenama na tržištu".

"To je u suprotnosti s bilo kojim zakonom jer oni nisu gospodarstvenici. Oni su komunalci i ne mogu biti u HGK kao grupacija, kao oni koji će odlučivati o sudbinama gospodarstvenika. To je rečeno i kroz Ustav RH i kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o jednicama lokalne samouprave", kaže Sapanjoš.
 

Pročitajte više