Otkriveni motivi atentatora na južnokorejskog političara

Foto: EPA

Muškarac optužen da je nožem ubo južnokorejskog oporbenog vođu Lee Jae-myunga u vrat rekao je istražiteljima da ga je htio ubiti kako bi ga spriječio da postane predsjednik zemlje, objavila je južnokorejska policija, a prenosi Independent. Lee je pušten iz bolnice nakon osam dana liječenja.

Policija je priopćila kako vjeruje da je osumnjičenik djelovao sam kada je 2. siječnja napao Leeja u jugoistočnom gradu Busanu, ostavivši ga da krvari.

Tijekom ispitivanja, osumnjičenik je rekao da je odlučio ubiti Leeja kako bi ga spriječio da se kandidira za predsjednika Južne Koreje, rekao je šef policije u Busanu Woo Cheol-Mun. Woo je kazao kako je osumnjičenik bio nezadovoljan jer je smatrao da su vlasti propustile kazniti Leeja zbog optužbi za korupciju.

Woo je rekao da je osumnjičenik ostavio bilješku od osam stranica koja pokazuje slične motive za njegov napad. Osumnjičenik je kupio nož i pratio Leeja na pet događaja još od lipnja prošle godine.

Lee je nakon izlaska iz bolnice izjavio kako se nada da će napad poslužiti kao šansa "za okončanje politike mržnje i politike sukoba i povratak politici međusobnog poštovanja i suživota".

Lee, liberal iz Demokratske stranke, tijesno je izgubio predsjedničke izbore 2022. od predsjednika Yoon Suk Yeola. Žestoka kampanja i političke prepirke nakon izbora pojačale su tada ionako otrovne konzervativno-liberalne podjele u Južnoj Koreji.

Lee je također glasni kritičar Yoonovih politika. Suočen je s nizom optužbi za korupciju i s njima povezanih suđenja i istraga, no negirao je sve optužbe te zauzvrat optužio Yoonovu vladu za političku osvetu.

Prema nedavnim istraživanjima Lee je jedan od prvih favorita za predsjedničke izbore 2027. godine, no tamo će se boriti s novim kandidatom jer Yoon nakon dva mandata više nema pravo na reizbor.

Pročitajte više