Policijska akcija za zaštitu pješaka u samo četiri sata zabilježila 151 prometni prekršaj

POLICAJCI PU primorsko-goranske su jučer, provodeći akciju usmjerenu na zaštitu pješaka u prometu, zabilježili čak 151 prekršaj u samo četiri sata, od 11 do 15 sati koliko je trajala akcija.

Tijekom ove preventivno-represivne akcije policajci su posebno nadzirali vozače motornih vozila u blizini obilježenih i izvan obilježenih pješačkih prijelaza, kao i kretanje pješaka na prometnicama. Evidentirali su ukupno 59 prekršaja koje su počinili pješaci, dok su kod vozača evidentirana 92 prekršaja.

Najveći broj prekršaja zabilježen je na području u nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka gdje je u prekršaju zatečeno 20 pješaka i 36 vozača, te na području Policijske postaje Opatija gdje je prekršajno sankcionirano 19 vozača.

Najčešći prekršaji: Nepoštivanje prednosti pješaka i prelaženje kolnika izvan obilježenog prijelaza

Najčešći prekršaji pješaka su prelaženje kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza (33 prekršaja) te za vrijeme upaljenog crvenog svjetla na semaforu (25 prekršaja), dok je kod vozača najčešći prekršaj nepoštivanja prednosti prolaska pješaka (45 prekršaja).

Zbog nepoštivanja prometnih propisa policija je pješacima uručila 28 prekršajnih naloga, pet novčanih kazni i 26 pisanih upozorenja. Vozačima je izdano 65 prekršajnih naloga,  17 novčanih kazni, 6 optužnih prijedloga i četiri pisana upozorenja.

Iz PU primorsko-goranske podsjećaju da su pješaci jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, zbog čega policija kontinuirano provodi akcije u prometu u cilju senzibiliziranja svih sudionika u prometu te smanjenja najtežih posljedica.

Pročitajte više