Poljoprivrednici BiH najavili: Od 1. travnja blokiramo granice

PREDSTAVNICI Udruženja poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini najavili su u četvrtak u Sarajevu da će od 1. travnja blokirati sve važnije granične prijelaze, prometnice i vladine institucije u znak prosvjeda zbog odbijanja Vijeća ministara BiH da ponovo odgodi primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, odnosno sa Srbijom i Crnom Gorom.

Predsjednik udruženja Ranko Bakić kazao je na konferenciji za novinare da prosvjedi poljoprivrednika i proizvođača hrane, održani početkom tjedna u Sarajevu, nisu dali nikakvih rezultata jer predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić nije želio zajamčiti odgodu primjene sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjedima.L

Bosanskohercegovački poljoprivrednici nisu u stanju izdržati utrku s konkurencijom iz susjedstva i ukidanje postojeće carinske zaštite odvest će ih u propast, upozorio je Bakić.

"Mi moramo prisiliti vlasti da počnemo dijalog", kazao je Bakić.

Blokade granica i prometnica trajat će "koliko god to bude potrebno", najavio je.

Sam premijer Terzić je, komentirajući ovotjedne prosvjede poljoprivrednika, kazao da vlasti BiH ne smiju ponovo jednostrano dovoditi u pitanje provedbu međunarodnih sporazuma jer to ugrožava ugled zemlje.

Vijeće ministara je već jednom, pod pritiskom poljoprivrednika, na tri mjeseca odgodilo primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini koji su trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2004., godine čime bi se ukinulo plaćanje carinskih pristojbi od 40 posto na robu koja se iz Hrvatske i SCG uvozi u BiH.

Terzićev savjetnik Bojan Zec-Filipović je sarajevskim medijima u četvrtak kazao da je stajalište što ga je početkom tjedna iznio premijer ujedno i stajalište cijelog Vijeća ministara.

On je najavio da će Terzić u prvoj polovici travnja otputovati u Zagreb kako bi u izravnom razgovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom pokušao naći izlaz iz sadašnjeg stanja a slični koraci bit će poduzeti i prema vlastima u Beogradu.

Pročitajte više