POLJSKO IZDANJE "POVIJESTI HRVATSKE" DRAGUTINA PAVLIČEVIĆA

Na Sveučilištu "Adama Mickiewicza" u Poznanu predstavljen je poljski prijevod knjige "Povijest Hrvatske" (Historia Chorwaciji) Dragutina Pavličevića, umirovljenog povjesničara iz Zagreba.

Knjigu je objavilo spomenuto Sveučilište, a na predstavljanju 18. svibnja govorili su autor Dragutin Pavličević, prevoditeljica Lucja Danielewska i hrvatski veleposlanik u Poljskoj Nebojša Koharović.

Knjiga je dan poslije predstavljena i u Domu literature u Varšavi, a 20. svibnja izložena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Varšavi.

Poljsko izdanje "Povijesti Hrvatske" sponzorirali su poljski pogoni "Podravke" i "Plive".

Dragutin Pavličević (1932.) u tijeku 40-godišnjeg znanstvenoga rada objavio je 400 bibliografskih jedinica - znanstvenih, preglednih, stručnih i popularnih radova. Napisao je i objavio nekoliko monografija i sinteza, više udžbenika i priručnika, uredio i priredio niz zbornika i drugih djela.

Pavličevićeva "Povijest Hrvatske" objavila još 1994. zagrebačka Naklada "Pavičić" i bila je prva sinteza hrvatske povijesti u samostalnoj Hrvatskoj te je doživjela tri izdanja kod istog izdavača.

Njezino najnovije poljsko izdanje (Historia Chorwacji, Pozna? 2004.) prvi je prijevod te knjige na neki strani jezik.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više