Ponovno jagma za ulaznicama na festivalu u Aix-en-Provenceu

ČAK TRI četvrtine od 40.200 mjesta na 55. izdanju međunarodnog glazbenog festivala u francuskom gradiću Aix-en-Provence, koji se održava od 4. do 25. srpnja, već je prodano, objavili su organizatori gotovo četiri mjeseca prije početka.

"Ovaj festival nije žanrovski, koji okuplja jednu vrstu publike i glazbenika", izjavio je njegov predsjednik od 1998. Stephane Lissner na predstavljanju programa koji će obuhvatiti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppea Verdija, Albana Berga, Arnolda Schoenberga, Manuela de Falle, Igora Stravinskog te mladog suvremenog skladatelja Francoisa Sarhana.

Lissner je izrazio posebno zadovoljstvo što je od prodanih ulaznica čak 57 posto završilo u rukama lokalnih stanovnika, a od toga polovica kod žitelja Aix-en-Provencea.

Festival u tome gradu ima proračun od 15 milijuna eura od čega je 5 milijuna pribavljeno subvencijama, a 1,9 milijuna od pokrovitelja. Posljednjih godina na njemu se javila snažna tendencija "demokratizacije".

Nakon što je, naime, dugo vremena nazivan stjecištem pariških i inozemnih ljubitelja glazbe koji su mogli platiti 185 eura za svoje mjesto u gledalištu, ove je godine u samom Aix-en-Provenceu u prodaju stavljeno 10.000 ulaznica po 25 eura i za studente 1000 po 15 eura.

Lissner se nada da će izgradnja nove dvorane do 2007. omogućiti još više mjesta za gledatelje, niže cijene i širi repertoar, a već je poznato da bi prigodom njezinoga otvaranja Simon Rattle ravnao najvećim svjetskim orkestrom, Berlinskom filharmonijom, izvodeći "Valkire" Richarda Wagnera.

Festival će ove godine 4. srpnja otvoriti opera "Wozzeck" Albana Berga pod ravnateljskom palicom Daniela Hardinga i režijom Stephanea Braunschweiga. Ta opera, napisana u Berlinu 1925. nikad nije izvođena u Aixu.

Pročitajte više