Potpora hrvatskih građana ulasku u Europsku uniju sve više jača

ZAVRŠETAK pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU osnažili su potporu hrvatskih građana članstvu zemlje u Europskoj uniji. Međutim, utvrđivanje načelnog datuma potpisivanja pretpristupnog ugovora nije imao neki snažniji utjecaj na kretanje potpore članstvu. Pokazalo je to ovomjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop provedeno 3. i 4. listopada.

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvo u EU od 56,6 posto (u odnosu na 56,1 posto ispitanika iz prošlomjesečnog istraživanja). Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6 posto), posljednjih pet mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 12 postotnih poena.

S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 7 postotaka (s lanjskih 49,6 posto na sadašnjih 56,6 posto).

Protiv hrvatskog članstva u EU početkom listopada izjasnilo se 33,3 posto hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 33,8 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 10,1 posto neodlučnih.

Kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU, 62,3 posto ispitanika sigurno bi izašlo, a 13,8 posto njih bi vjerojatno izašlo na referendum. 8,8 posto građana vjerojatno, a 10,4 posto sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju. Među građanima koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo 61 posto ispitanika (sigurno ZA 47,1  posto, a vjerojatno ZA 13,9 posto), dok je njih 30,4 posto PROTIV (11 posto vjerojatno i 19,4 posto sigurno protiv).

Pročitajte više