Potvrđena kazna za Ovčaru

VRHOVNI sud Srbije potvrdio presudu za zločin na Ovčari Milanu Buliću, kome se sudilo odvojeno od ostalih. Zbog teškog zdravstvenog stanja okrivljenog, Vrhovni sud smanjio je kaznu od osam godina zatvora izrečenu u prvostupanjskom postupku, na dvije godine zatvorske kazne, javlja B92.

Presudu za učešće u streljanju na Ovčari u Hrvatskoj 1991. Buliću je ranije izreklo Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Kazneni postupak protiv optuženog Bulića izdvojen je iz glavnog predmeta u kome se terete ostali optuženi za streljanje ratnih zarobljenika na Ovčari. Pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara osuđen je 30. siječnja prošle godine u prvostupanjskom postupku na osam godina zatvora zbog prebijanja i nečovječnog postupanja prema zarobljenicima koji su u studenom 1991. godine dovedeni na farmu Ovčara.

Vesko Krstajić, presjedavajući sudac sudskog vijeća, obrazlažući prvostupanjsku presudu, kazao je da "nema čvrstih dokaza" da je Bulić ubio nekog od zarobljenika na Ovčari. Utvrđeno je da je Bulić tukao zatvorenika Damjana Samardžića, koji se nalazi na spisku ubijenih, a moguće da su neki od zarobljenika umrli od posljedica batinjanja, kazao je Krstajić.

Bulić se na suđenju branio tvrdnjom da je od zarobljenika samo uzimao stvari i da nije učestvovao u njihovom batinanju. Zbog bolesti danas nije prisustvovao izricanju presude.

Pročitajte više