predizborni skup hss-a u karlovcu

Predsjednik HSSa Zlatko Tomčić ponovio je danas da će ta stranka na parlamentarne izbore izaći samostalno, a pregovore za moguće koalicijsko obnašanje vlasti počet će u noći kada budu poznati izborni rezultati.

"Predizbornog koaliranja neće biti jer HSS želi najprije vidjeti programe mogućih partnera o gospodarskim, socijalnim, demogafskim i proeuropskim pitanjima, te o regionalnoj politici", rekao je Tomčić na stranačkome skupu za Sedmu izbornu jedinicu.

Nove točke HSS-ova programa su gospodarski razvoj visokih razvojnih stopa od osam ili devet posto, zatim otklanjanje kočnica sustava što se odnosi na birokraciju, državnu upravu i pravosuđe, uključujući i zemljišno-knjižne odjele, rekao je. Iduća točka je znanje, kao temelj razvojnog programa, a odgovorna nacionalna, socijalna i demografska politika također je važan dio HSS-ova programa. Peta točka - uključivanje u Europsku uniju ima smisla tek kad se ostvare prijašnje točke, istaknuo je Tomčić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nema razvijen sustav parlamanetarne demokracije jer je Sabor zapostavljen. "Sada je ovlast predsjednika najvišega zakonodavnog tijela supotpisivanje putnih naloga zastupnika za put u inozemstvo", rekao je Tomčić i najavio borbu da se izjednače ovlasti predsjednika Republike, Vlade i Sabora. "Sabor mora imati poziciju u kojoj će imati uvjete da kontrolira Vladu, i to je tek onda parlamentarna demokracija", dodao je.

(Hina) vhor ln

Pročitajte više