Predsjednik Mesić primio predstavnike braniteljskih udruga

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je predstavnike sedam udruga branitelja Hrvatske, izvijestio je Ured Predsjednika Republike.

Predstavnici udruga su, u dužem razgovoru, istaknuli kako se ograđuju od neprimjerenih izjava u kojima se prijeti predsjedniku države i Vlade. Istaknuli su također kako se braniteljima manipulira posebno u predizborno vrijeme, navodi se u priopćenju.

Navodeći probleme s kojima se njihove udruge susreću, naglasili su kako problemi proizlaze i iz činjenice da postoji veliki broj braniteljskih udruga, ali i da je neophodno najprije utvrditi popis branitelja.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Josip Jugec, podsjetio je da Hrvatska traži još 1295 poginulih i nestalih, što je humanitarni problem, ali i da se kasni s identifikacijom posmrtnih ostataka.

Također je rekao da bi trebalo regulirati status i financijsku potporu obiteljima koje su identificirale posmrtne ostatke svojih najbližih.

Na sastanku kod predsjednika Mesića bili su predsjednik Zajednice udruga svehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata general Ivo Jelić, predsjednik Udruge Branitelji Hrvatske Damir Ćurik, predsjednik Udruge Savez branitelja dragovoljaca ZNG-91 Rijeka Ratko Bubanj, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Malić Hamdija, predsjednik Udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Josip Jugec.

Uz predsjednika Mesića na sastanku su bili savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Igor Dekanić, savjetnik Predsjednika za obranu i vojna pitanja general u mirovini Petar Stipetić, pomoćnica savjetnika za obranu i vojna pitanja natporučnica Stela Maršić.

Pročitajte više