Predsjednikova čestitka u povodu Dana neovisnosti

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitao je danas 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Ovaj nas dan podsjeća na sudbonosnu i prijelomnu odluku kojom je prije trinaest godina Hrvatski sabor raskinuo državno-pravnu povezanost sa SFR Jugoslavijom. Time je Hrvatska nepovratno krenula putem ostvarivanja pune neovisnosti i samostalnosti, stoji u čestitki.

Predsjednik podsjeća da se agresijom na Hrvatsku pokušala slomiti volja naših građana za samostalnošću i slobodnim životom. Uz teške žrtve, hrabrošću branitelja i upornošću svih građana Republike Hrvatske, pobijedili smo u Domovinskom ratu i tako stvorili pretpostavke za samostalni razvoj i demokratsko društvo, naglasio je.

Ocijenio je da je "naša neovisnost danas neupitna, a da je naš status u međunarodnoj zajednici i međunarodnim odnosima stabilan i čvrst".

Hrvatska je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Na tom putu prema punopravnom članstvu mi moramo izvršavati naše preuzete obveze, a brzina prilagodbe standardima ovisi isključivo o nama samima. Znamo naš cilj, to je članstvo u euroatlantskim integracijama. Trasirali smo i put. Nitko nas na tom putu ne može niti želi sprječavati ili usporavati budemo li dosljedno radili na ispunjavanju svih kriterija, ističe Mesić.

Naša domovina je značajan čimbenik i jamac sigurnosti stanja u regiji. Aktivni smo sudionici u radu Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija. Hrvatska vodi politiku mira i dobrosusjedske suradnje te aktivno sudjeluje u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji u skladu sa svojim mogućnostima, naglasio je predsjednik Mesić.

Upozorio je međutim kako moramo biti svjesni da naš međunarodni položaj ovisi i o mjeri u kojoj smo postigli unutarnju sigurnost, stabilnost i gospodarski razvoj. Politički smo stabilno društvo koje kontinuirano ide putem demokracije. Demokracija nikada nije jednom za uvijek ostvarena. Ona se uvijek dalje gradi.

Dio smo međunarodne zajednice i ovisimo o ukupnosti svjetskih gospodarskih kretanja. Svjesni smo da je naša zajednička budućnost na udruženom kontinentu - Europskoj uniji. Ali naša će pojedinačna sudbina i sudbina Hrvatske ovisiti o našem radu, o umješnosti, o sposobnosti političkog i državnog vodstva, o učinkovitoj gospodarskoj politici koja će osloboditi naše potencijale. A to su, kao što znamo, znanje, radišnost i inovativnost hrvatskih građana.

Naša pozicija u globaliziranom svijetu ovisit će i o stupnju sigurnosti i kvaliteti života svih naših građana, ovisit će i o perspektivama za bolji život svakog pojedinca i svake obitelji.

Zato moramo nastojati da svaki građanin ima mogućnosti raditi, osigurati životne uvjete sebi i svojoj djeci. Hrvatska mora postati socijalna država u kojoj će se moći živjeti životom dostojnim čovjeka. Hrvatski građani to zaslužuju, stoji u čestitki predsjednika Mesića.

Pročitajte više