Predstavljen pojmovnik "HIV/AIDS, stigma i diskriminacija"

HRVATSKA je zemlja s niskim rizikom od HIV/AIDS-a, ali s visokim stupnjem stigme i diskriminacije prema zaraženima, bez čijeg uklanjanja nema uspješne borbe protiv te bolesti, rečeno je na današnjem predstavljanju pojmovnika "HIV/AIDS, stigma i diskriminacija" na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Priručnik, u kojemu se kao jedna od antidiskriminacijskih mjera preporučuje korištenje vrijednosno neutralnih termina, pripremila je skupina sastavljena od liječnika epidemiologa, sociologa, novinara i predstavnika nevladinih udruga.

Objavila ju je Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u suradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), pa je predstavljanju bio nazočan i američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank.

U pojmovniku se tako preporučuje da se izraz homoseksualizam zamijeni pojmom "homoseksualnost", a za bolest koristi engleski pojam "aids" umjesto francuske inačice "sida", s obzirom da se ona koristila kada se bolest tek pojavila, uz vrlo negativnu konotaciju zbog neznanja i straha.

Za označavanje identiteta muške osobe predlaže se umjesto riječi homoseksualac korištenje engleske posuđenice "gej", jer na hrvatskom ne postoji prikladna istoznačnica. Kada se misli na seksualni čin, prikladan pojam bio bi "muškarac koji ima seksualne odnose s muškarcima" (MSM).

Za ženske homoseksualne osobe pak općeprihvaćen je pojam "lezbijka".

Termin "istospolan" prihvatljiviji je od riječi "homoseksualan", pa u tom smislu postoje "istospolne", a ne "homoseksualne zajednice".

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić upozorio je kako je pojmovnik objavljen sa zakašnjenjem jer naslovnice dnevnih novina otkrivaju imena zaraženih ljudi, a neodgovorno ponašanje društva dovodi do kršenja ljudskih prava zaraženih.

Voditelj programa praćenja AIDS-a Stipe Orešković istaknuo je kako bi pojmovnik trebao pomoći da se ljudi koji su zaraženi ne vrijeđaju i dovode u opasnost, te da im se omogući sigurnost poštivanjem njihove različitosti.

Škola Andrija Štampar postala je prošle godine edukativni centar Svjetske zdravstvene organizacije za stručnjake koji se bave tom bolešću iz zemalja srednje i istočne Europe te srednje Azije.

Pročitajte više