Premijer Račan: Potez Nizozemske neće bitno utjecati ulazak Hrvatske u EU

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan ocijenio je danas da je potez nizozemske vlade, koja je zaustavila postupak potreban za dovršenje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i EU kratkoročan, te da neće imati bitan utjecaj za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Račana su novinari, prilikom današnjeg posjeta štandu humanitarne akcije Radija 101, zamolili da komentira tu odluku koju je nizozemska vlada donijela zato što umirovljenom generalu Janku Bobetku još nije uručena haaška optužnica.

´To je jedan od nesporazuma koji imamo s pojedinim europskim zemljama´, rekao je Račan.

Dodao je da će u siječnju i veljači posjetiti više europskih metropola te da će, ´ako bude trebalo, uzeti u obzir i Nizozemsku´.

Agencija France presse javila je jučer da je nizozemska vlada odlučila da neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom, a diplomatski izvor pojasnio je za Hinu kako se zapravo radi o ´zamrzavanju notifikacije´.

Nizozemska je, naime, u rujnu ratificirala sporazum i nakon isteka 60 dana trebala je izvijestiti Europsku komisiju odnosno Europski parlament o tome da je sporazum ratificiran.

Pročitajte više