Premijer Sanader sastao se s bugarskim predsjednikom Prvanovim

BUGARSKA i Hrvatska čimbenici su stabilnosti na jugoistoku Europe, rekao je u petak bugarski predsjednik Georgi Prvanov tijekom susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Sofiji.

Zajednička europska budućnost, uz punu potporu Bugarske Hrvatskoj na tom putu, te gospodarska pitanja bile su glavne teme razgovora hrvatskog premijera s bugarskim predsjednikom, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Dvojica čelnika naglasila su obostrani interes za kulturnu suradnju, jer Hrvatska i Bugarska imaju bogatu kulturnu povijest koja je, ocijenili su, uvelike utjecala na oblikovanje cjelokupnog europskog kulturnog ozračja.

Premijer Sanader se drugog i završnog dana posjeta Bugarskoj u petak sastao i s predsjednikom bugarske vlade Simeonom Sakskoburgotskim te s predsjednikom parlamenta Ognjanom Gerdžikovim.

U razgovorima visokih dužnosnika izražena je obostrana želja za jačanjem suradnje u procesu približavanja obiju zemalja Europskoj uniji (EU), a Bugarska je obećala potporu Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u.

Premijer Sanader je na konferenciji za novinare istaknuo kako se nada da će vlada do ljeta 2007. godine završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

"Najkasnije do ljeta 2007. godine bit ćemo u stanju zaključiti pregovore. Konačna odluka je u rukama EU-a", rekao je Sanader, a prenijela francuska novinska agencija AFP.

Agencija također prenosi riječi premijera Sakskoburgotskog koji je rekao da Hrvatska može "računati na potporu Bugarske u postupku približavanja EU-u i NATO-u".

Bugarska je u travnju, zajedno s još šest bivših komunističkih zemalja primljena u punopravno članstvo NATO-a, a očekuje da će 2007., ući u EU zajedno sa susjednom Rumunjskom.

(Hina) xpp/xbcav yrt

Pročitajte više