Privremeni rezultati izbora u RS

PREMA privremenim rezultatima Gradske izborne komisije na lokalnim izborima u Banjoj Luci uvjerljivo je pobijedio Savez neovisnih socijaldemokrata (SNSD) i time obnovio mandat dosadašnjem gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću.

Rezultate su neizravno potvrdili i predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP).

Čelnik SDS Dragan Čavić novinarima je rekao kako je ova politička stranka dominantna u 31 općini Republike Srpske ali njezini izborni rezultati "nisu na razini prethodnih izbora".

Odluka Izborne komisije Bosne i Hercegovine o diskvalificiranju kandidata osam nacionalno profiliranih političkih stranaka Ljubiše Kragulja izazvala je konsternaciju u ovome taboru, pa je SDS najavila žalbu Apelacijskome vijeću Suda BiH.

Kragulj je novinarima izjavio da je uklonjen iz izbornoga natjecanja "jer je dirnuo u mafiju koja je povezana s dijelom međunarodne zajednice, a na njenom čelu je lider SNSD Milorad Dodik kojega podupiru Nezavisne novine, Alternativna TV i Radiotelevizija Republike Srpske".

Ovaj kandidat je diskvalificiran zbog toga što je u javnom nastupu na jednoj TV-postaji koristio "neprimjeren rječnik" i na taj način mogao izazvati "međunacionalnu netrpeljivost".

Lokalni izbori u RS uglavnom su protekli mirno, a MUP RS je registrirao samo četiri manja (kao je objašnjeno ? "benigna") incidenta koja su se dogodila na biračkim mjestima u provinciji.

Pročitajte više