Proeuropski liberali favoriti na izborima u Rumunjskoj

Foto: EPA

RUMUNJI u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore, a favoriti su proeuropski liberali unatoč kritikama zbog politike vlade prema epidemiji koronavirusa.

U regiji u kojoj su nedavno ojačali populisti i nacionalisti liberalni premijer Ludovic Orban, koji je vodio manjinsku vladu proteklih godinu dana, obećao je modernizirati najsiromašniju zemlju Europske unije i zadržati je na "proeuropskom" putu. 

Orbanova Nacionalna liberalna stranka (PNL) mogla bi osvojiti 28 posto glasova, a glavna oporbena Socijaldemokratska stranka (PSD) 23 posto, pokazuje nedavna anketa instituta IMAS. 

Ankete pokazuju da bi nedavno formiran savez desnog centra USR-Plus mogao osvojiti 18 posto, rezultat kojim bi mogao ojačati rastući utjecaj u rumunjskoj politici. 

Iako se očekuje nizak odaziv birača, manje od 40 posto, analitičari tvrde da razlog nisu samo poteškoće u održavanju izbora u pandemiji, nego demotiviranost birača za koje nema razlike među političkim opcijama. 

Liberali imaju podršku predsjednika Klausa Iohannisa koji je odbacio kritike da ne poštuje ustavnu ulogu podržavanjem PNL-a. 

Lijevi PSD nasljednik je bivše Komunističke partije i dominirao je rumunjskom politikom posljednjih 30 godina. 

Uvjerljivo je pobijedio na prošlim izborima 2016., ali njegovu vlast obilježili su masovni prosvjedi protiv korupcije i sporovi s Bruxellesom zbog kontroverznih pravosudnih reformi. 

Dodatno oslabljen zatvaranjem bivšeg lidera Liviua Dragnee zbog optužbi za korupciju, PSD je svrgnut s vlasti krajem 2019., kad mu je izglasano nepovjerenje. 

Novi čelnik PSD-a Marcel Ciolacu, koji se oprezno distancirao od Dragnee, optužio je vladu za "nesposobnost" i neuspjeh u kontroli širenja zaraze koronavirusa. 

Nakon zatvaranja birališta očekuju se rezultati izlaznih anketa, a službeni rezultati u ponedjeljak navečer.

Pročitajte više