Prve reakcije na ugovor o kreditu s Amerikancima: "HDZ i HNS - grobari, a ne domoljubi"

Foto: FAH

NAKON što je Jutarnji list jučer objavio ugovor o roll- up kreditu, odnosno "Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi", krenule su i prve reakcije političara.

>> NEVJEROJATAN UGOVOR Vlada ne može smijeniti Ramljaka bez pristanka američkih strvinara

>> Ramljak nije u misiji spašavanja Agrokora, nego bogaćenja američkih strvinara

>> Plenkovićev Ramljak otvoreno igra za Amerikance, a to će navući ruski bijes i tužbe

Iz ugovora je vidljivo da se kreditorima iz američkog Knighthead fonda daju sve ovlasti u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora. Plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu se donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, a hrvatska vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Na Twitteru je među prvima reagirao predsjednik saborskog Istražnog povjerenstva o Agrokoru i SDP-ov zastupnik Orsat Miljenić.

"Ako je točno, nezakonito je", napisao je u jednoj od diskusija. "Nezamislivo je da bi se netko usudio potpisati tako nešto", dodao je. "Katastrofa. Vlada je preuzela punu odgovornost za Agrokor, dakle i za ovaj ugovor", zaključuje i kaže kako se vlada mora očitovati o ovom kreditu.

"Zadnji čavao u lijes u kojem se nalazi pokojna hrvatska suverenost. HDZ - grobari i veleizdajice a ne domoljubi. HNS također", napisao je šef HSS-a Krešo Beljak na Twitteru.

Kuščević: Vjerujem da će priča oko Agrokora završiti na najbolji mgući način


Ministar državne uprave Lovro Kuščević u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio kako je lex Agrokor dobar zakon te vjeruje da će cijela priča oko Agrokora završiti na najbolji mogući način.

"Držim da je tzv. lex Agrokor dobar zakon, da je spriječio ekonomsku katastrofu u Hrvatskoj, zadržao puno radnih mjesta, spriječio propadanje velikog broja poljoprivrednih proizvođača. Ja vjerujem da će se cijela priča završiti na najbolji mogući način", kazao je Kuščević upitan brine li ga činjenica da će iznad odluka Vlade biti jedan američki fond u slučaju Agrokor.

Na pitanje zašto se potpisivao dodatni ugovor, kazao je kako ne zna detalje ugovora. "Međutim i dalje tvrdim da je lex Agrokor jedan dobar zakon koji je napravio puno dobroga za hravstke proizvođače i za radna mjesta", rekao je.

Na pitanje hoće li sve u konačnici pasti na teret poreznih obveznika Kuščević je odgovorio kako je stav predsjednika Vlade vrlo jasan - porezni obveznici, proračun, neće niti jednu kunu ispaštati radi ovog zakona.

Ramljak: Naravno da me vlada može smijeniti

Jučer je Index zatražio obrazloženje Ante Ramljaka. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Naravno da Vlada RH, odnosno Trgovački sud mogu smjeniti mene ili bilo kojeg drugog izvanrednog povjerenika u bilo kojem trenutku jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ako bi došlo do smjene, kreditori bi mogli odlučiti da smjena ne znači ujedno i neispunjenje obveze te da zbog zamjene mene, kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog povjerenika ili povjerenicu ocijenili dovoljno kvalitetnim odabirom, za pretpostaviti je da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili", odgovorio je Ramljak na Indexov upit.
 
Odgovorio je i na pitanje oko odredbe ugovora koja kaže da se za plan restrukturiranja traži pisano odobrenje kreditora. "Točno je. Ta se odredba odnosi primjerice na nova zaduženja koja bi moguće htjela podići Agrokor ili pojedinačne kompanije ili na nagodbe s bankama kreditorima kompanija koje su izvan Zakona o postupku izvanredne uprave i logično je i razumno je da takva nova zaduženja ili nagodbe traže prethodno očitovanje kreditora koji su već kreditirali kompaniju s 960 milijune eura. Ova odredba nema nikakve veze s nagodbom s vjerovnicima Agrokora prema Zakonu o postupku izvanredne uprave", zaključio je.

 

Pročitajte više