Samsung u velikim problemima, umiješan u korupcijski skandal s predsjednicom Južne Koreje

Foto:

MULTINACIONALNA korporacija Samsung toliko je utjecajna i bliska vlastima u matičnoj Južnoj Koreji da se njeni građani ponekad šale kako žive u "Republici Samsung". No ova "republika" trenutno prolazi kroz vrlo teške dane.

Samsung se još uvijek oporavlja od povlačenja svog novog modela smartphonea, Galaxy Note 7, s tržišta zbog ozbiljnih tehničkih kvarova koji mogu uzrokovati zapaljenje. Sad je zamjenik direktora i njegov de facto lider Lee Jae-Yong pod istragom za korupciju u istom slučaju koji je doveo do opoziva južnokorejske predsjednice Park Geun-hye i masovnih prosvjeda, izvještava Agence France-Presse.

Samsung podmitio predsjednicu Park preko suradnice?

Lee je prošlog tjedna priveden na ispitivanje, koje je trajalo puna 22 sata, zbog sumnji da je podmitio Choi Soon-Sil, blisku suradnici predsjednice Park, s gotovo 40 milijuna $. Lee je novce uplatio humanitarnim organizacijama kojima upravlja Choi, ali tužitelji tvrde da se radilo o paravanu za mito kojim je tražio političke usluge od predsjednice.

Leea se sumnjiči da je podmitio Park kako bi osigurao kontroverzno spajanje dvije razdvojene tvrtke koje pripadaju Samsung konglomeratu u 2015.

Park, koja se nalazi u središtu ove afere, u međuvremenu je suspendirana s predsjedničke dužnosti dok vrhovni sud razmatra odluku parlamenta o njenom opozivu. Leea pak u srijedu oečkuje saslušanje na sudu u Seoulu, gdje će sudac odlučiti o njegovom uhićenju za mito, pronevjeru i krivokletstvo.

Direktor Samsunga dvaput osuđen zbog korupcije pa pomilovan

Leea (48) upućeni doživljavaju kao "prijestolonasljednika", budući da se njegov otac i direktor Samsunga Lee Kun-Hee (75) povukao iz aktivnog upravljanja ovim obiteljskim konglomeratom zbog bolesti. Samsung je najveća od nekoliko korporacija, poznatih pod imenom "chaebol", koje dominiraju južnokorejskim gospodarstvom.

Lee stariji, dugogodišnji "patrijarh" Samsunga kojem se pripisuju zasluge za globalni uspjeh tvrtke, i sam je bio optužen i osuđen zbo korupcije dvaput: 1996. zbog podmićivanja bivšeg predsjednika Roh Tae-Wooa, i 2008. zbog utaje poreza i zlouporabe ovlasti 2008. Oba je puta osuđen na uvjetnu kaznu i nedugo zatim pomilovan od strane predsjednika.

Južnokorejska kombinacija državnog dirigiranja gospodarstvom i privatnih tehnoloških tvrtki pokazao se kao uspješan model za izvlačenje danas vrlo uspješne azijske zemlje iz siromaštva u kojem je grcala prije pola stoljeća.

No chaeboli, koji prema analitičarima više funkcioniraju kao obiteljski feudi nego kao multinacionalne korporacije, izazivaju snažno nezadovoljstvo Korejaca zbog svojih dubokih veza s državom. To se posebno odnosi na Samsung.

"Postoji ta raširena percepcija da je obitelj Lee iznad zakona. Mnogi Južni Korejci nadaju se da će tužitelji koji istražuju slučaj dokazati da to ipak nije tako", komentira Shim Jung-Taki, autor nekoliko knjiga o južnokorejskoj korporativnoj kulturi, i dodaje: "Ulični prosvjedi dosad neviđene veličine očito su uvjerili državne zakonodavce i tužitelje da ne mogu više ignorirati bijes javnosti zbog korporativne korupcije".

Pročitajte više