Rezultati istrage: Hitna pomoć nije morala biti na skupu, tek se trebao osigurati nesmetan pristup

SPLITSKA policija dovršila je istragu eventualnih propusta jučerašnjeg skupa branitelja na rivi. Istraga je pokrenuta nakon što se otkrilo da Hitna pomoć nije bila u osiguranju skupa pa je trebalo čekati sedam minuta na intervenciju. Pomoć je stigla prekasno za 65-godišnjeg Z.K., koji je od posljedica srčanog udara umro na putu do bolnice.

Organizator trebao osigurati samo prolaz

Po rezultatima istrage splitske policije propusta organizatora nema. Naime, utvrdili su da članak 17. Zakon o javnom okupljanju nalaže da organizator skupa mora tek osigurati nesmetani prolaz Hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji i istražnom sucu, što je i napravljeno. Ispada da Hitna pomoć nije ni morala biti na mjestu događaja u osiguranju prosvjeda.

A upravo oko toga lomila su se jučer koplja. Organizatori su tvrdili da je zakazala Hitna, ravnatelj Leo Luetić odgovorio je da ih nisu prije prosvjeda ni zvali, a reagirao je i ministar Milinović, kojeg su također prozvali. Nazvao je tvrdnje organizatora - sramotnima!

Policija je svoj nalaz poslala u formi posebnog izvješća Državnom odvjetništvu, koje će odlučiti ima li potrebe za još kakvim provjerama.

Pročitajte više