RICCIOVA SKULPTURA POSTIGLA CIJENU OD 3,3 MILIJUNA FUNTI

Jedna od posljednjih velikih renesansnih skulptura od terakote u privatnom vlasništvu, postigla je na dražbi aukcijske kuće Sotheby's u Londonu u srijedu rekordnu cijenu od 3,3 milijuna funti.

Očekivalo se da će skulptura Djevice i djeteta koju je izradio talijanski kipar Briosco, poznat pod imenom Riccio, dostići cijenu između 1,8 i 2,5 milijuna funti, ali je postigla najveću cijenu među Ricciovim djelima.

Skulptura je nastala između 1520. i 1525. godine, a kupio ju je europski sakupljač umjetnina, prenosi BBC.

Skulpturu Djevice i djeteta pronašao je trgovac umjetninama prije stotinu godina u Ricciovom rodnom gradu Padovi. Djelo je otada bilo izloženo samo tri puta, a zadnji put ove godine u londonskom muzeju Victoria and Albert.

Riccio je bio poznat po radovima u bronci. Izradio je vrlo malo skulptura od terakote te je stoga skulptura Djevice i djeteta posebno vrijedna.

Na dražbi je prodan i reljef Svete obitelji koji je 1991. bio izložen u Louvreu na izložbi njemačkih skulptura s kraja srednjeg vijeka. Reljef je prodan za 160.650 funti. Pripisuje ga se važnoj školi drvenih skulptura koja se nalazila na području oko Passaua i Salzburga između 1520. i 1530.

Pročitajte više