Rusi se planiraju povući s globalnog interneta. S kojim ciljem?

Ilustracija: EPA

RUSIJA se planira privremeno isključiti s globalne mreže interneta. Planiraju to napraviti u sklopu onoga što nazivaju eksperimentom pomoću kojeg će testirati svoje sposobnosti cyber-obrane. 

Prema izvješću objavljenom na ruskom sajtu RBC, isključenje s globalne mreže interneta bi trebalo analizirati spremnost Rusije za nacrt zakona koji predlaže "suvereni internet". 

Nacrt zakona predlaže poseban, ruski internet

Prema nacrtu zakona, sav unutarnji internetski promet provodio bi se preko mreža te zemlje. Bilo koji promet koji bi odlazio iz Rusije, morao bi ići preko registriranih točki za razmjenu, koje bi bile podložne državnom regulatornom tijelu za komunikacije Roskomnadzoru. 

Kako piše Guardian, cilj ovog predloženog zakona je zaštititi ruski internet od SAD-a, koji ima obrambenu cyber-sigurnosnu strategiju, a Rusija mu je jedan od glavnih neprijatelja kada se radi o optužbama za hakiranje. 

Ipak, brojni promatrači smatraju kako je ovo samo korak dalje u kreiranju velikog firewalla kakav ima Kina, a čiji bi cilj u konačnici bio da korisnicima ograniči pristup sajtovima koje bi država proglasila štetnima ili opasnima. 

Rusi već blokiraju određene stranice

Rusi su već počeli blokirati određene stranice, javlja Guardian. Pišu kako su blokirane stranice čelnika opozicije poput Alekseja Navalnyog, koji je velik kritičar Kremlja. 

Agora, ruska grupa koja se zalaže za ljudska prava, objavila je u svojem izvještaju prošlog mjeseca kako je sloboda interneta u Rusiji pala za pet puta u proteklih 12 mjeseci. 

Kratkoročno, planirano isključenje s globalne mreže interneta bi uvelike trebalo umanjiti strahove domaćih pružatelja usluga interneta da će im novi nacrt zakona povećati troškove i naštetiti ugledu ruskog interneta. 

Natalija Kasperskaja, predsjednica radne grupe za sigurnost informacija koja je preporučila ovaj eksperiment, rekla je RBC-u da zakon ima dobar cilj, ali da mehanizam za njegovo provođenje potiče mnoga pitanja i rasprave. 

"Štoviše, metode implementacije još uvijek nisu precizno definirane", rekla je. 

Troškovi eksperimenta

RBC je objavio kako se procjenjuje da će ovo isključenje s globalne mreže interneta Rusiju koštati 134 milijarde rublji, odnosno 1,79 milijardi eura.

Tim novcem će se kompenzirati troškovi telekom operatera svake godine, a usto će se još 25 milijardi rublji utrošiti u stvaranje registra izmjena koje zahtijeva Roskomnadzor. 

Čak i ako cijeli eksperiment ne uspije, nacrt zakona zahtijeva da Roskomodzor bude informiran o cijeloj shemi te mreži i prometu u stvarnom vremenu. Operatori tvrde da to nije izvedivo. 

Zabrinutost ruskih dužnosnika

Viši ruski dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi im neki oblik skidanja s interneta mogao biti nametnut. 

German Klimenko, Putinov savjetnik za internet, prošle godine rekao je kako bi zapadne zemlje mogle pritiskom dugmeta isključiti Rusiju s globalne mreže interneta. Sam Putin je ranije internet nazvao projektom CIA-e.

Anderej Klishas, senator i jedan od autora nacrta zakona koji je odobren u prvom čitanju ovog utorka, rekao je da je vlada već izdvojila 20 milijardi rublji kako bi mogli omogućiti cyber-sigurnost Rusije u slučaju strane agresije. 

Neki stručnjaci tvrde da ne vide logiku iza vladine odluke da stvori domaću mrežu interneta koja bi trebala zaštititi Rusiju u slučaju da je zapadne zemlje odluče izolirati.

"Povlačenje Rusije s globalne mreže interneta značilo bi da smo već u ratu sa svima", rekao je BBC-ju Filip Kulin, ruski stručnjak za internet.

"U ovoj situaciji trebali bismo razmišljati o tome kako ćemo saditi krumpire, a ne o internetu", dodao je. 

Neki opozicijski zastupnici su skeptični oko cijelog projekta privremenog isključenja s globalne mreže interneta. 

Isto su već pokušali 2014. godine?

Leonid Volkov, pomoćnik Navalnyog i IT stručnjak, rekao je da se Rusija pokušala isključiti s interneta 2014. godine, ali u tome nije uspjela.

"Ništa se od tada nije promijenilo s tehničkog gledišta", rekao je i dodao da je potrebno barem još pet godina kako bi Rusija hipotetski imala šanse izolirati se od globalne mreže interneta. 

Rusija je ranije, s ograničenim uspjehom, pokušala blokirati aplikaciju Telegram, koja služi za šifrirano slanje poruka. Ipak, Telegram se i dalje koristi širom Rusije, a kako piše Guardian, koriste ga i neki vladini dužnosnici.

Pročitajte više