Rusi žele posjetiti kćer otrovanog špijuna, Britanija još razmatra hoće li to dopustiti

Foto: FAH

BRITANSKA vlada razmatra ruski zahtjev za dopuštenjem posjeta Juliji Skripal, koja se oporavlja u bolnici nakon napada nervnim otrovom na nju i njezina oca, za što Britanci smatraju odgovornim Rusiju, dok je istodobno ministar za sigurnost odgovarajući na rusku diplomatsku notu pretres ruskog zrakoplova, izvršen u petak, nazvao "rutinskom provjerom" pogranične policije.

"Razmatramo mogućnost odobrenja zahtjeva za diplomatskim pristupom u skladu s našim obvezama i u skladu s međunarodnim i domaćim zakonom, a to se odnosi na prava i želje Julije Skripal", rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusko je veleposlanstvo u petak u tweetu objavilo da "inzistira na pravu da posjeti" Juliju Skripal, koja je ruska državljanka i kći bivšeg ruskog špijuna

Bolnica u engleskom Salisburyju, u kojoj se liječi tridesettrogodišnja Julija Skripal, u četvrtak je izvijestila da se njezino zdravstveno stanje "rapidno popravlja", da je pri svijesti i da je u stanju govoriti.

Njezin otac Sergej (66) i dalje je kritično, ali stabilno.

Rusko ministarstvo prometa u subotu je objavilo da će Moskva od Britanije zatražiti službeno objašnjenje pregleda zrakoplova ruske tvrtke Aeroflot na londonskom Heathrowu prije polijetanja prema Moskvi, do čega je došlo u petak navečer.

Dužnosnici Aeroflota priopćili su da britanske vlasti nisu objasnile svoj potez, zbog čega je rusko veleposlanstvo diplomatskom notom od Velike Britanije zatražilo pojašnjenje.

Britanija je potom u subotu izvijestila da je riječ o rutinskoj provjeri pogranične policije.

"Posrijedi je rutinska provjera pogranične policije, a svrha joj je zaštititi Veliku Britaniju od organiziranog kriminala i od nastojanja da se u zemlju unesu štetne supstancije poput droge ili vatrenog oružja", stoji u priopćenju Bena Wallacea, ministra za sigurnost i gospodarski kriminal pri ministarstvu unutarnjih poslova.

"Nakon što je provedena provjera dopušten je nastavak leta zrakoplova", dodao je.

Pročitajte više