SAD i dalje u Europi imaju nuklearno oružje

Sjedinjene Države imaju oko 480 nuklearnih bombi uskladištenih u europskim zemljama, piše u srijedu New York Times pozivajući se na studiju privatne skupine za kontrolu naoružanja sa sjedištem u SADu.

Oružje je pod američkom kontrolom i uskladišteno je u osam baza u šest zemalja - u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Italiji i Turskoj.

To je dvostruko veća brojka od dosadašnjih procjena stručnjaka i nevladinih organizacija, a njegova je namjera korištenje u skladu s planovima NATO-a o nuklearnim napadima, kaže se u izvješću, protiv ciljeva u Rusiji ili zemljama Bliskog istoka kao što su Iran i Sirija.

Pojedinosti o razmještaju nuklearnih bombi nalaze se u izvješću "Američko nuklearno oružje u Europi" koje je objavila skupina Natural Resources Defense Council.

"Činjenica da SAD ima 480 komada nuklearnog oružja stacioniranog u Europi bit će iznenađenje za mnoge Europljane", rekao je Hans M. Kristensen, autor izvješća.

Njemačka je na vrhu liste s oko 150 komada oružja na dvije lokacije - u Ramsteinu i Buechelu. Velika Britanija ima 110 bombi, Turska 90 u Incirliku, dok je 20 komada u Volkelu u Nizozemskoj. Aviano i Ghedi Torre u Italiji imaju uskladištenih 90 bombi a Kleine Brogel u Belgiji 20.

To oružje posljednje je preostalo od golemog arsenala koje su NATO i Varšavski pakt imali u Europi tijekog Hladnog rata. Sovjetski Savez imao je oružje u istočnoeuropskim zemalja, ali je ono povučeno u Rusiju.

Francuska i Velika Britanija, imaju 350 odnosno 185 komada bombi, ali SAD je jedina zemlja koja nuklearno oružje ima izvan svog teritorija.

Iako SAD zadržavaju punu kontrolu nad oružjem u mirnodopsko vrijeme, taj gotovo nuklearni status nenuklearnih NATO zemalja krši ciljeve Sporazuma o neširenju. SAD i NATO tvrde da kršenja nema jer je oružje pod punom kontrolom SAD-a.

(Hina) xmaš ysv

Pročitajte više