sanader sutra na solunskoj konferenciji, bilateralni susret i s Koštunicom

Na solunskoj konferenciji o međureligijskom dijalogu, na koju sutra putuje, premijer Ivo Sanader sastat će se i s predsjednikom srbijanske vlade Vojislavom Koštunicom, što će biti priprema za planirani Sanaderov posjet Beogradu.

Sanaderovim putem u Beograd Hrvatska pokazuje aktivnu ulogu u procesu približavanja EU, želju da na bilateralnoj razini riješi otvorena pitanja, te želju da pomogne međunarodnoj zajednici da se stabiliziraju prilike na jugoistoku Europe, neslužbeno tumači visoki izvor u Banskim dvorima.

Nakon Soluna premijer će otputovati u Bukurešt gdje će potpisati Povelju o suradnji u jugoistočnoj Europi. Zbog tih aktivnosti ovaj tjedan neće biti redovite sjednice Vlade.

Živu diplomatsku aktivnost koju prakticira od početka svog mandata Vlada će nastaviti i do sredine prosinca, točnije do summita Europskog vijeća.

Naime, na tom summitu trebala bi se donijeti odluka o početku pregovora s Hrvatskom, a Banski dvori se nadaju da će to biti početkom ožujka iduće godine pa u nadolazećem razdoblju žele učiniti sve kako bi se to i dogodilo.

Glede slučaja Gotovina koji se spominje kao jedina zapreka za to, Banski dvori opetuju da se ne može Hrvatsku zbog jednog neriješenog slučaja zaustaviti u pregovorima, ali i dodaju da to ne isključuje obvezu Hrvatske da taj slučaj riješi.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više