Sanja Sarnavka: Mi najviše volimo Gospu jer je bezgrešno začela

Foto: FAH

SMRT od posljedica nasilja svaki dan u Europskoj uniji bude kraj groznog života sedam žena. Svaka treća žena u EU žrtva je nekoga od oblika nasilja.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, tek svaka peta skupi hrabrost to i prijaviti. Svaka treća djevojka iskusila je seksualno zlostavljanje u vezi... Brojke su porazne.

Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e., o ovom je problemu progovorila za crol.hr.

"Na ovakve dane, kao što je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. studeni) svi su jako suosjećajni, svi sve jako razumiju, a onda se raziđemo i sve je opet po starom. No stvarno treba govoriti o korijenima, trebamo reći kako uopće dolazi do nasilja i zašto, usprkos svim zakonskim odredbama, zašto to nasilje ne prestaje! Ono ne raste, ali se i ne smanjuje", kazala je.

Sve počinje od rođenja

Kaže kako sve počinje od rođenja - insistiramo na razlici roza – plavo. Većini je žena nepojmljivo dječaku dati čak i roza dudu, eto do kojeg to apsurda ide, kaže Sarnavka.

"Stalno ponavljam, nisu se u skandinavskim zemljama ljudi rodili drugačiji zbog klime i zato prepoznali da nešto nije u redu u odnosima između muškaraca i žena, nego je netko svjesno provodio politike koje su dovele do promjena u načinu promišljanja", kaže Sarnavka.

Umjesto Pipi Duge Čarape - Gospa

U razgovoru za crol.hr Sarnavka je više puta istaknula primjer Skandinavije, odnosno primjer Pipi Duge Čarape.

"Ta totalno otkačena djevojčica, mogla se pojaviti samo u skandinavskim zemljama. S takvim modelom ti možeš nešto raditi, i slati neku drugu poruku! A ne onu – budi princeza i Gospa, a mi najviše volimo Gospu, jer je bezgrešno začela", kaže Sarnavka.

"Island je država u kojoj dobivaš ime koje je na prvom mjestu, a nastavak je – kći oca, pa ide očevo ime ili sin oca. Dakle, jedna zemlja koja ni po čemu nije trebala biti na vrhu! Međutim, kao što su baš oni odbili EU, baš oni ostvarili fantastičan ekonomski rast nakon bankrota, jer su radili u participativnom, zajedničkom procesu sa svim građanka i građanima, pa su isto tako odlučili da nema potrebe da postoji neravnopravnost! Skandinavske zemlje odmah su iza Islanda", ističe.

Zaključuje kako se pokazalo i dokazalo da što je viša razina ravnopravnosti, to je ekonomski uspješnija zemlja.

"Kod nas, evo, imamo sve institute, saborski Odbor za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, vladin Ured za ravnopravnost spolova, županijska Povjerenstva za ravnopravnost spolova, gradska Povjerenstva... a ne mičemo se s mjesta", zaključuje Sarnavka.

Pročitajte više