Sastao se novi saziv srpske skupštine

NOVOIZABRANI sastav srpske Narodne skupštine se danas sastao, a usprkos neizabiranja novog vodstva sve više se špekulira kako je formiranje proeuropske vlade gotova stvar.

Konstitutivnom sjednicom Narodne skupštine je predsjedao najstariji od svih zastupnika - Jovan Krkobabić, predsjednik Partije udruženih penzionera Srbije (PUPS), koja je na izborima bila u bloku sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Krkobabiću su u vođenju sjednice pomagali najmlađi zastupnici iz četiri najjača parlamentarna bloka - Jadranka Jovišić (1986) sa izborne liste "Za evropsku Srbiju", Jelena Budimirović (1985) iz Srpske radikalne stranke (SRS), Aleksandra Ilić (1981) iz Nove Srbije (NS) i Đorđe Milićević (1978) iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Sjednica je prošla u miru i bez ikakvih incidenata. Jedino su se zastupnici SRS-a odjeveni u majice s likom Vojislava Šešelja i natpisom "Stop haškoj tiraniji" odali počast svom vođi.

Sjednicu je bilo nužno održati kako bi se verificirali mandati novih zastupnika, odnosno prestao teći mandat starih, kao i zbog početka ustavnih rokova za formiranje nove srpske vlade.

Krkobabić ju, inače, nije formalno prekinuo, nego samo odredio pauzu koja, teoretski, može trajati do 9. rujna. Kao razlog se navodi činjenica da još uvijek nije formirana parlamentarna većina.

Radikali i narodnjaci sve manje vjeruju da će formirati vladu

O tome tko, zapravo, ima većinu, još uvijek traje neizvjesnost, iako sve manje analitičara vjeruje da će to biti "patriotski" blok kojeg čine radikali i "narodnjaci" na čelu sa DSS-om i Novom Srbijom. Vojislav Koštunica, vođa DSS i trenutni srpski premijer, jučer je izjavio da je sve manje vjerojatno da će uspjeti formirati vladu, jer je sve dalji konsenzus sa socijalistima.

Najava Dragana Markovića Palme i njegove stranke Jedinstvena Srbija - koja je bila u izbornom bloku sa socijalistima - kako neće sa radikalima i narodnjancima, te najava Bošnjačke liste Sulejmana Ugljanina kako će u savez sa Borisom Tadićem, je "europskoj" opciji Borisa Tadića dala točno 125 mandata, ili jedan manje od apsolutne većine.

Ukoliko pat-pozicija između "europske" i "patriotske" opcije ostane, neizbježni su novi izbori, a na kojima svi predviđaju trijumf Demokratske stranke i krah malih stranaka. Stoga mnogi očekuju da će Dačićevi socijalisti pronaći razloge da se na kraju ipak priklone Tadićevoj opciji i osam godina nakon rušenja Miloševića ponovno dođu na vlast.

Socijalisti u budućoj vladi posvadili "europski" blok?

Srpski mediji, pak, javljaju da Tadiću i Demokratskoj stranci glavni problem više nisu socijalisti nego "mangupi iz vlastitih redova", koalicijski partneri iz bloka  "Za evropsku Srbiju". Naime, demokrati su navodno izuzetno velikodušni prema socijalistima pa se vođi socijalista Ivici Dačiću čak smiješi premijerska fotelja.

Mlađan Dinkić i njegova stranka G17 Plus, koja je bila najbliža DS-u pred izbore, i koja ima oko četvrtinu mandata Tadićeve koalicije, ne mogu prihvatiti da ta i druga mjesta idu socijalistima umjesto njima. Tadić im je, pak, zbog toga zaprijetio da će na sljedećim izborima ići sami te riskirati da ne prijeđu izborni prag.

Kao prilog špekulacijama o raskolu Tadića i Dinkića se navodi kako je G17 Plus potpisala poseban sporazum o suradnji  sa Ugljaninovom Strankom demokratske akcije Sandžaka u kojem se ne spominje Demokratska stranka. Pretpostavlja se kako Dinkić time nastoji ojačati svoju pregovaračku poziciju, odnosno osigurati se za nove izbore uz pomoć bošnjačkih glasova.

R.R.

Pročitajte više