Savjet ministara odobrio slanje vojnika SCG u mirovne misije UN-a

SAVJET ministara, vlada državne zajednice Srbija i Crne Gora, u ponedjeljak je navečer odobrio sudjelovanje jedinica Vojske Srbije i Crne Gore u mirovnim operacijama i misijama UN-a.

"Srbija i Crna Gora, kao punopravna članica UN-a u potpunosti podržava koncept mirovnih misija koje su u skladu s Poveljom UN-a. Svojom odlukom Savjet ministara potvrđuje spremnost da vojnici SCG pod zastavom UN-a aktivno sudjeluju u ulozi čuvara mira u kriznim područjima svijeta", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta ministara, te se izražava nada da će ta odluka dobiti pozitivan odjek u međunarodnoj zajednici, prije svega u EU i NATO-u.

"Time bi se pridonijelo i ostvarenju političkog cilja Srbije i Crne Gore - članstvu u euroatlantskim integracijama - a prvi pozitivan učinak mogao bi biti brži ulazak u Partnerstvo za mir", ističe se u priopćenju.

"Na ovaj način se samo formalizira ono o čemu je bilo razgovora prilikom našeg posjeta Washingtonu i New Yorku. Vojska neće odmah negdje krenuti", izjavio je ministar vanjskih poslova SCG Goran Svilanović Radiju B92, dodajući da se "sad otvara proces u kojem je moguće, u okviru sustava UN-a, razgovarati i potrebnom profilu vojnika za mirovne misije, a SCG će onda odlučiti hoće li u te misije uputiti vojnike, kao i koje će jedinice uputiti".

(Hina) tta nab

Pročitajte više