Schroeder: Njemačka je voljna sudjelovati u obnovi Iraka

Njemački kancelar Gerhard Schroeder istaknuo je u petak po završetku susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice da je Njemačka voljna sudjelovati u obnovi Iraka.

Schroeder je tako natuknuo na konferenciji za tisak da će i dalje odbijati slanje njemačkih vojnika u Irak. Tijekom našeg razgovora "suglasili smo se da sada treba dati priliku stabilnosti i demokraciji u Iraku", kazao je.

Njemačka vlada će uz Veliku Britaniju i Francusku "učiniti sve kako bi političkim i diplomatskim putem postigla prihvatljivo rješenje" o nuklearnom pitanju u Iranu, istaknuo je u petak njemački kancelar.

"Iran ima pravo rabiti civilnu nuklearnu tehniku, ali smo suglasni u tvrdnji da je u interesu međunarodne zajednice da ta zemlja ne posjeduje nuklearno oružje", istaknuo je Schroeder.

Condoleezza Rica je pak rekla da je "zahvalna Njemačkoj koja želi proširiti svoju pomoć Iraku i nastaviti mu pomagati". Istaknula je odvažnost Iračana "koji su pokazali da su spremni na žrtvu kako bi uzvratili teroristima" na izborima održanim u nedjelju.

Američka državna tajnica istaknula je da je posjet predsjednika Busha Njemačkoj 23. veljače "prigoda za početak novog poglavlja u njemačko-američkim odnosima".

"Predsjednik Bush veseli se svom posjetu Mainzu" 23. veljače, dodala je Riceova na konferenciji za tisak koju je održala zajedno s kancelarom Schroederom u Berlinu.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više