Šef Rebra: Žene koje dođu na pobačaj nisu pacijentice

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

NA TEMU pobačaja HRT je u jučerašnju emisiju "Otvoreno" pozvao Antu Ćorušića, kontroverznog ravnatelja Kliničko-bolničkog centra Zagreb poznatijeg kao Rebro.

Čorušić je, uz to što je ravnatelj najveće hrvatske bolnice, i HDZ-ovac te katolički fanatik koji je u više navrata zgrozio javnost svojim izjavama poput one da je pobačaj najgadljiviji postupak u medicini te da je odgovorio trećinu žena od pobačaja, ali i one da je dobro da četiri vodeća čovjeka u državi budu praktični katolici. 

Žene koje rade pobačaj ne smatra pacijenticama, nego klijenticama

Sličan je nastup imao i u jučerašnjoj emisiji u kojoj se govorilo o pobačaju i prizivu savjesti ginekologa koji odbijaju raditi taj medicinski zahvat te utječe li priziv savjesti na dostupnost pobačaja u Hrvatskoj. 

Za Ćorušića problema - nema. No to možda i ne treba čuditi s obzirom na to da je HDZ-ov ravnatelj Rebra u emisiji rekao da žene koje se podvrgavaju pobačaju uopće ne smatra pacijenticama, nego - klijenticama. 

"Namjerni prekid trudnoće ne spada u liječenje. To nije liječenje, to je medicinska usluga na zahtjev. Dakle, kad gledamo u tom kontekstu, ta pacijentica, ta gospođa, nije pacijent, nego je klijent, korisnik usluge”, izjavio je Ćorušić. 

Nije mu jasno zašto se digla bura

Šef Rebra dodao je i da mu nije jasno zašto se "digla takva bura" oko ustanova u kojima svi liječnici imaju priziv savjesti "jer u takvim slučajevima ravnatelj bolnice mora osigurati da se pobačaj obavi u drugoj ustanovi ili dovesti ginekologa koji će napraviti pobačaj na zahtjev korisnice". 

Ustvrdio je da "Hrvatska nema problema u dostupnosti izvođenja pobačaja". 

 

 

Pročitajte više