Seljačke udruge zadovoljne jučerašnjim prosvjedom

KOORDINACIJA seljačkih udruga Slavonije i Baranje zadovoljna je jučerašnjim prosvjedom u četirima slavonskim županijama i najavila je nove prosvjede, uključivo i masovne ako otkupna cijena pšenice ne bude 1,30 kuna za kilogram, izvijestili su danas čelnici Koordinacije na konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj.

Predsjednik Stožera za obranu interesa obiteljskih gospodarstava Ivo Kotarac kazao je kako će se seljački prosvjedi nastaviti i povremeno održavati od mjesta od mjesta, a mogući su i masovni prosvjedi, koji se neće najavljivati policiji i medijima, kako ih vlast, drži, ne bi mogla pritiscima, kao jučer, ometati i suzbiti.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo ponovio je kako sumnja da Hrvatska seljačka stranka stoji iza jučerašnjeg sprječavanja najavljenih prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da su seljačke udruge spremne pokazati svoju pravu snagu, ako im se ne udovolji zahtjevima.

Uz ostalo je kazao kako je ova vlast, posebice HSS, obećavala da će puno učiniti za pozitivne promjene u agraru. Možda nisu bili svjesni što su obećali ili su mislili da će slavonski seljaci to zaboraviti, rekao je Laslo.

Laslo i Kotarac odbacili su optužbe Hrvatskoga seljačkog saveza da su jučerašnji prosvjedi bili političke naravi, ustvrdivši da je na njima sudjelovalo oko 1200 seljaka i da se prosvjedovalo na znatno više mjesta nego je jučer priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Čelnici Koordinacije ponovili su da ponuđenom cijenom od jedne kune za kilogram ne mogu podmiriti ni troškove proizvodnje te da Hrvatska ove godine neće imati dosta pšenice za svoje potrebe. Također tvrde da se pšenica u Hrvatsku do žetve uvozila po cijeni od 1,26 kuna, a da je na europskom tržištu cijena pšenice oko 1,15 kuna.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više