Šibenska repriza Lore: Željko Maglov i još trojica uhićeni zbog ratnog zločina u zatvoru Kuline

MINISTARSTVO unutarnjih poslova RH izvijestilo je danas kako su policijski službenici PU šibensko-kninske u koordinaciji s Ravnateljstvom policije, a po zahtjevu Županijskog suda u Šibeniku, započeli kriminalističko istraživanje vezano za prijave o zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku tijekom 1992.

"Tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja uhićene su četiri osobe i to pod sumnjom da su počinile kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, iz čl. 160. Kaznenog zakona, dok se jednu osobu tereti da je pored toga počinila i kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz čl. 158. Kaznenog zakona", izvijestio je MUP. Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku.

Maglovu pretražili stan, on ne zna o čemu se radi

Bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov jedan je od uhićenih. Maglovu je policija jutros pretražila stan u Splitu. "Još ne znam o čemu se radi", kratko je za Index komentirao privođenje pukovnik Maglov, kojem su u Splitu, zajedno s još nekoliko pripadnika njegove postrojbe sudili za šver automobilima i šećerom iz Neuma, dok se u slučaju Lora pojavio kao svjedok.

Maglov je očekivao posljednjih mjeseci kako će se aktualizirati novi slučevi ratnog zločina u Lori, no na koncu se pokazalo da je riječ o zlostavljanjima u šibenskom vojnom zatvoru Kuline.

Mučenja strujom i batinanja

Tjednik Globus je prije deset godina objavio izvještaje kriminalističke službe 72. bojne vojne policije u Šibeniku od 5. ožujka 1992. i 18. lipnja 1992.

U izvještajima zapovjednik zatvora opisuje kako su ratne zarobljenike Milorada Đ., Rajka S. i Marka M. zlostavljali Frane Goreta, Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Ivan Livaja zajedno s još nekoliko vojnih policajca. U izvješćima načelniku kriminalističke službe 72. bojne Vojne policije Split stoji kako je jedan od zarobljenika, Marko M., preminuo od posljedica mučenja strujom i batinanjem, uglavnom od strane Maglova i Gorete. O zlostavljanjima je još 1993. bio izviješten i Franjo Tuđman.

Stigli iskazi zatočenika

Postupak je pokrenut tek sada zahvaljujući odnedavna odličnoj suradnji hrvatskog i srpskog tužilaštva. DORH je, naime, dobio detaljne iskaze svjedoka bivših zatočenika zatvora u Kulinama, što je procijenjeno kao dovoljno za pokretanje još jednog slučaja ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti. 

Pročitajte više