Sindikati pokreću kampanju protiv rada na crno

Četiri sindikalne središnjice pokreću kampanju protiv rada na crno koji u Hrvatskoj obuhvaća između 25 i 30 posto BDPa, a državni proračun godišnje stoji oko sedam milijardi kuna.

Oko 400.000 hrvatskih radnika nije prijavljeno, ne prima plaću ili im se dio isplaćuje "na ruke", radi duže radno vrijeme ili ne prima plaću za prekovremeni rad, upozorila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović na današnjoj konferenciji za novinare.

Sve su to oblici rada na crno zbog kojih država gubi više od sedam milijardi kuna u proračunu, jer mora povećati socijalne izdatke ili se dodatno zadužiti, a ne može smanjiti poreze ili PDV, rekla je Dejanović.

Rad na crno ponajviše je prisutan u graditeljstvu, trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, pa je na poticaj Sindikata graditeljstva SSSH proglasio "Godinu borbe protiv rada na crno" u koju je uključena njegova mreža sindikalnih aktivista.

Sindikalci pozivaju građane da slučajeve rada na crno prijavljuju na besplatan telefon 0800 200 004, svaki dan od 10 do 14 sati, a ako to žele SSSH će podnijeti prijavu Državnom inspektoratu.

Hrvatska udruga poslodavaca poduprla je akciju i najavila da će sankcionirati svoje članice koje budu uhvaćene u kršenju zakona, a sindikati će objaviti listu takvih poslodavaca.

Očekujemo da će nešto konkretno poduzeti i Vlada koja je usvojila program kratkoročnog i dugoročnog suzbijanja sive ekonomije, no zasad je ostalo na tome, napomenula je predsjednica SSSH.

Problem je i u neučinkovitosti sudstva jer su lani donijete 4.684 sudske odluke u vezi tužbi protiv poslodavaca, od čega su čak 1.353 pale u zastaru, istaknula je Marina Kasunić iz Sindikata usluga UNI - Cro.

Rad na crno sve je veći problem i u javnim službama, pogotovo kroz neplaćanje prekovremenih sati, čime se na 100 zdravstvenih radnika ukrade 10 do 20 radnih mjesta, ustvrdila je predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić.

U trgovini bi se pak na temelju neplaćenog prekovremenog rada trebalo zaposliti 20.000 radnika, dodao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Posebno je upozorio na kooperantske tvrtke u brodogradnji koje masovno upražnjavaju ilegalno zapošljavanje i isplatu "na ruke".

Varanje države i nelojalna konkurencija vladaju i u poslovima razminiranja gdje, ovisno o tvrtki, razlika između prijavljenih plaća varira tri do četiri puta, kaže Mučnjak.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više