Sindikati: Pritisak na Vladu donio pomak u pregovorima o izmjenama ZOR-a

NEDAVNI svesindikalni sabor i prosvjed na Markovu trgu pobiru prve plodove jer je dogovorom o radu na određeno vrijeme došlo do pozitivnog pomaka u pregovorima o izmjeni Zakona o radu (ZOR), ocijenili su čelnici pet sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.

Nakon što je tripartitna radna skupina skinula problem rada na određeno vrijeme s dnevnog reda, ostalo je još 12 spornih pitanja, među kojima su najvažnije otpremnine, otkazni rokovi i broj zaposlenih kod malih poslodavaca.

Sindikati ostaju otvoreni za pregovore, ali poučeni dosadašnjim iskustvima nastavljaju s pripremom daljnjih pritisaka na Vladu, u što je uključena i mogućnost organiziranja općeg štrajka.

´Naše je povjerenje u Vladu poljuljano, jer je tek nakon svesindikalnog sabora po prvi puta pokazala istinsku volju za pregovore o izmjenama ZOR-a´, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikalnom nepovjerenju u vlast i političke stranke pridonijelo je i današnje glasovanje u Hrvatskom saboru o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Iako u prošlotjednoj raspravi većina parlamentarnih klubova nije podržala predložene izmjene ZOR-a, već je tražila da se rasprava proglasi prethodnom, vladajuća većina danas je prihvatila Vladin prijedlog i uputila ga na pripremu konačnog teksta zakona.

Sindikati su ipak zadovoljni zaključkom Sabora da Vlada nastavi tripartitne pregovore i do izrade konačnog teksta izmjena ZOR-a u saborsku proceduru uputi i druge zakonske propise povezane sa ZOR-om, kako bi se kompletirale izmjene radnog zakonodavstva.

Sada je prigoda da se cijeli paket radnog zakonodavstva pripremi i usvoji zajedno, ističu sindikalci.

No, ponašanje političkih struktura navelo je sindikalce na odluku da na idućim izborima ne podupru niti jednu stranku.

Ovoga puta, obećali su čelnici sindikalnih središnjica, neće biti slikanja sa stranačkim vođama niti poziva članstvu da glasuje za bilo koju stranku.

Postoji mogućnost formiranja nezavisne sindikalne liste za izbore, no nikakva formalna odluka o tome još nije donesena, rečeno je na konferenciji.

Pročitajte više