Singapur necijepljenima neće plaćati troškove liječenja od covida

Foto: EPA

OSAMDESET i pet posto ljudi u Singapuru koji imaju uvjete za cijepljenje su potpuno cijepljeni, dok je 18 posto njih primilo i treću, booster-dozu.

No singapurska vlada poručila je u ponedjeljak da više neće plaćati troškove liječenja za "one koji su se odlučili ne cijepiti", a koji sada čine najveći udio novozaraženih i hospitaliziranih u ovom gradu državi.

 

"Necijepljeni trenutno čine znatnu većinu onih kojima je potrebna intenzivna bolnička skrb i nerazmjerno pridonose naprezanju naših zdravstvenih resursa", priopćilo je ministarstvo zdravstva u Singapuru u ponedjeljak.

"Covid-pacijenti koji svojom odlukom nisu cijepljeni i dalje mogu koristiti redovne financijske aranžmane zdravstvene zaštite kako bi platili svoje račune gdje je to primjenjivo", dodalo je ministarstvo.

"Dok situacija s koronom ne postane stabilnija, troškove ćemo plaćati samo cijepljenima"

Singapurska vlada trenutno svim državljanima te osobama sa stalnim boravkom i dugoročnim radnim dozvolama koji su zaraženi koronom plaća troškove liječnika, osim ako su bili pozitivni netom nakon povratka iz inozemstva.

"To je bilo kako bi se izbjegle financijske rasprave koje bi povećale javnu nesigurnost i zabrinutost kada je covid-19 bila tek nova i nepoznata bolest", navodi se u priopćenju ministarstva zdravstva.

"Dok situacija s koronom ne bude stabilnija, nastavit ćemo pokrivati troškove liječenja za one koji su cijepljeni, kao i za one koji nemaju uvjete za cjepivo: djecu do 12 godina i osobe s određenim zdravstvenim stanjima", dodaju.

Djelomično cijepljenim osobama u Singapuru država će plaćati troškove liječenja od korone do 31. prosinca.

Studija iz 2017.: Singapurski model zdravstva najbolji je na svijetu

Smatra se da Singapur ima jedan od najboljih svjetskih zdravstvenih sustava. Studija iz 2017. godine objavljena u vodećem medicinskom časopisu Lancet pokazala je da je Singapur na prvom mjestu među 188 zemalja u nastojanjima da se ispune ciljevi održivog razvoja vezani za zdravlje koje je UN postavio za 2030.

Singapurski model, međutim, uvelike ovisi o privatiziranim medicinskim uslugama, što znači da necijepljeni možda već imaju pokriće ako se zaraze koronom i trebaju liječenje. U SAD-u je, primjerice, oko jedna trećina izdataka za zdravstvo privatna, dok je u Singapuru suprotno, analizirao je The New York Times.

Štoviše, radnici u Singapuru obavezni su odvajati dio plaće za zdravstvene štedne račune, kojima zaposleni također doprinose temeljem različitih kriterija.

"Moramo poslati važan signal necijepljenima"

Prema ovom sustavu, računi za necijepljene i dalje će biti "visoko podržani i visoko subvencionirani", rekao je ministar zdravstva Ong Ye Kung na konferenciji za novinare u ponedjeljak, prenosi Yahoo News.

"Bolnice zaista ne žele naplaćivati tim pacijentima", rekao je Ong pa dodao: "Ali moramo poslati ovaj važni signal kako bismo pozvali sve da se cijepe ako za to ispunjavaju uvjete."

Singapur je u proteklih 28 dana zabilježio 91.000 novozaraženih, od kojih je 98.7 posto slučajeva bilo asimptomatsko ili blago, tvrdi ministarstvo.

Do 7. studenog, 1725 zaraženih je hospitalizirano. Od toga, prema podacima ministarstva, 301 pacijent je spojen na kisik, a 62 su završila na intenzivnoj, dok ih je 67 teško bolesno i na respiratoru. To je dovelo do toga da Singapur trenutno koristi 68.5 posto intenzivne njege.

"Iako je to još uvijek izvedivo rastezanjem naših zdravstvenih kapaciteta, ne smijemo biti neoprezni i moramo izbjeći pojavu masovnog broja novih slučajeva koji bi mogli zaprijetiti kolapsom zdravstvenog sustava", dodaje ministarstvo u svom priopćenju.

Na početku pandemije Singapur se oslanjao na veoma širok nadzor, praćenje kontakata i stroga ograničenja kretanja kako bi smanjio broj novih slučajeva. Od tada polako popušta mjere.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više