Slab odaziv u drugom krugu slovačkih predsjedničkih izbora

RELATIVNO mali broj Slovaka odazvao se u subotu na drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu se natječu bivši kontroverzni premijer Vladimir Mečiar i bivši predsjednik parlamenta Ivan Gašparović.

Analitičari ističu da slab odaziv pogoduje Mečiaru (61), a čak je i Gašparović (63) uoči izbora priznao da je Mečiar očiti favorit.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju.

U Bratislavi je zabilježen i manji incident. Jedan glasač, u želji da izrazi gađenje obojicom kandidata koje smatra nedemokratskim i korumpiranim, pojavio se na biralištu u gumenim rukavicama, čime je izazvao pravu uzbunu. Promatrači na biralištu odmah su pozvali policiju strahujući da bi se moglo raditi o teroristu koji će izvesti napad kemijskim oružjem, javila je agencija TSAR.

Mogući povratak Mečiara na vlast izaziva zabrinutost na Zapadu, gdje ga se pamti po protivljenju NATO-u tijekom sukoba na Balkanu, financijskim skandalima i autoritarnoj vladavini.

On, međutim, tvrdi da se promijenio te da će se zauzimati za Slovačku integraciju u EU nakon proširenja 1. svibnja, kao i da podržava NATO u koji je Slovačka ušla ovoga mjeseca.

Pročitajte više