Slovenija: Oporba podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih u nuklearki Krško

OPORBENI zastupnik u slovenskom parlamentu Branko Kelemina podnio je u utorak kaznenu prijavu protiv više osoba koje drži odgovornima za isključenje nuklearke Krško iz hrvatske elektromreže do čega je došlo u proljeće 1998. godine. Kelemina, predsjednik parlamentarne komisije koja istražuje navodne malverzacije u prodaji "viškova" struje iz Krškog u razdoblju višegodišnjeg isključenja hrvatskog suvlasnika, tvrdi da su tim potezom slovenskoj elektroprivredi nanesene goleme štete, jer je struja bila prodavana na "spot" tržištu, čak po nižoj cijeni od one koju je nuklearci jamčio hrvatski suvlasnik.

Kelemina, koji pripada oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), prijave je podnio protiv nekadašnjeg predsjednika poslovodnog odbora nuklearke Ive Baniča, bivšeg direktora slovenske elektroprivrede (ELES) Vekoslava Korošeca i nekadašnjeg državnog tajnika za energetiku Roberta Goloba.

Kelemina tvrdi da ima dokaze, dok prijavljeni tvrde da je riječ o političkim insinuacijama.

Uoči jesenskih parlamentarnih izbora Keleminina stranka tvrdi da je u vladama koje su vodili Drnovšekovi liberalni demokrati u zadnjih nekoliko godina bilo puno malverzacija i korupcije, te netransparentnih veza gospodarstva i politike.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više