Slovenija: Otpočela akcija "Od njive do tanjura"

Slovenci u prosjeku konzumiraju čak 120 posto kuhinjske soli više od zdravstveno preporučenih količina, a 70 posto ih pije mlijeko s prevelikim postotkom masnoća.

Sve to, a i mnoge druge slabe prehrambene navike, rezultira nepotrebnim zdravstvenim rizicima i troškovima osiguranja, pa je slovenska vlada u povodu Svjetskog dana prehrane, 16. listopada, predstavila akcijski program "Od njive do tanjura". Tim su programom obuhvaćene aktivnosti koje se planiraju kako bi se popravilo takvo stanje do 2006. godine.

Kako je na konferenciji za novinare u četvrtak izjavila državna tajnica ministarstva zdravstva Jožica Maučec Zakotnik, sadašnja promidžbena akcija mora biti međuresorsko usklađena na svim područjima.

"Nezdrave prehrambene navike pridonose razvoju suvremenih civilizacijskih bolesti poput dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti, pa Slovenci od tih kroničnih bolesti obolijevaju za 33 posto više nego prosječni stanovnici Europske unije", rekla je Maučec Zakotnik. Upozorila je da su rizicima nezdrave prehrane najizloženiji niži socijalni slojevi, ljudi s nižim stupnjem obrazovanja i fizički radnici. Osim toga, zanimljivo je da su muškarci u zdravoj prehrani dvaput nediscipliraniji od žena.

Akcijski plan i promidžba o zdravoj prehrani uključuje i osvješćivanje o tome da je potrebno znatno povećati konzumaciju voća i povrća, u čemu su Slovenci isto tako "na repu" europskog prosjeka. U prvih šest mjeseci iduće godine akcija osvješćivanja bit će usmjerena na opću populaciju, a onda na mlađe osobe.

(Hina) fl sb

Pročitajte više