Slovenija: Prihvaćen zakon o porezu na dohodak

Slovenski parlament danas je u ponovljenu glasovanju, nakon veta senata, potvrdio Zakon o porezu na dohodak, koji izaziva mnoge kontroverze jer oporba tvrdi da će na kritici poreznog sustava, koji "nije socijalno pravedan i gospoadrski racionalan", graditi svoju pobjedu na jesenskim parlamentarnim izborima.

"Pogledajte u američku reviju Forbes, u kojoj je Slovenija na vrhu ljestvice država s najvećim poreznim opterećenjem prihoda od rada jer na različite načine uzme 62 posto. U Irskoj je taj omjer potpuno obrnut, a i u Švedskoj, koju naši socijaldemokrati navode kao ideal, porezi su manji - 53 posto", rekao je u raspravi negdašnji premijer i predsjednik Nove Slovenije Andrej Bajuk.

Ustvrdio je da i novim poreznim sustavom vlada radi samo kozmetičke promjene jer je svih proteklih godina vodila neracionalnu poreznu politiku najmanjih poreza na kapital i najvećih na plaće, kako bi ugodila "onima koji su najviše izvukli iz tranzicije i privatizacije društvenog vlasništva".

Ministar financija Dušan Mramor odgovorio je da se Slovenija po porezima može usporediti s državama "stare" Europske unije te da je porezno opterećenje pravedno. Novim poreznim zakonom najviše će, ustvrdio je, koristitii skupine s nižim plaćama, a porez na dohodak općenito se smanjuje za deset posto jer ukupne porezne olakšice iznose 180 milijuna eura.

Tvrdnje oporbenih stranaka da će pravu poreznu reformu provesti kad pobijede na jesenskim izborima Mramor je popratio riječima da će se porezi zbog svjetske konkurencije i produktivnosti morati povećavati, a ne snižavati.



(Hina) xfl ybs

Pročitajte više