Slovenija: Vlada i oporba u klinču oko utjecaja i integracija

SLOVENSKI premijer Anton Rop odbacio je prijedlog oporbe da joj se u vrijeme traženja konsenzusa za održavanje referendum o ulasku u EU i NATO omogući veći utjecaj na vanjsku politiku i medije.

´Većinom je riječ o zahtjevima koji su neobični, teško prihvatljivi i nepoznati u svijetu´, rekao je Rop, komentirajući prijedlog oporbenih prvaka Janeza Janše i Andreja Bajuka koji su zahtijevali da vlada i opozicija počnu dijalog o posebnom televizijskom kanalu za oporbu, podjeli imovine nekadašnjih društveno-političkih organizacija i većem uključivanju članova oporbenih stranaka u diplomatsku službu.

´Konačno, naš predstavnik u sjedištu NATO saveza je član Janšinih socijaldemokrata´, izjavio je Rop. Janša pak, odgovarajući na Ropovu konstataciju, navodi da od 600 ljudi uključenih u diplomatske strukture samo trojica imaju člansku iskaznicu socijaldemokrata.

´Mi smo samo upozorili na pitanja koja do sada nismo otvarali´, izjavio je Bajuk, predsjednik oporbenih demokršćana, dodajući kako se nada da će Rop ipak prihvatiti dijalog s opozicijom.

Rop je ustvrdio da slovenska vlada i politika općenito u sadašnjem trenutku najviše brige trebaju posvetiti uključivanju u EU i NATO, gdje je sve više nesporazuma između vlade i oporbe oko toga kako i u kojoj formi organizirati referendume. Pri tome i vlada i opozicija međusobno iznose optužbe o blokiranju inicijativa da se referendumi održe u pravom trenutku i da uspiju.

Pročitajte više