Slovenska vlada za pregovore o granici uz uvjete

Slovenska vlada nije protiv novih razgovora s Hrvatskom o spornim pitanjima međusobne granice, ali pod uvjetom da se razgovara o rješenjima iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek Račan iz 2001. godine, koji je do sada jedini obostrano prihvaćeni kompromis, objavila je u četvrtak slovenska vlada, odgovarajući na pismeno pitanje parlamentarnog zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Aurelia Jurija o tome kako vlada misli izbjeći eskalaciju sporova oko granice na moru.

Juri je to pitanje postavio prije mjesec dana zbog proglašenja slovenskoga ribolovnog pojasa kojim je cijeli Piranski zaljev, odnosno Savudrijska vala, proglašen unutarnjim slovenskim vodama. On je tada predložio vladi da razmisli o arbitraži kao realističnom načinu da se izbjegnu stalni sporovi oko morske granice.

Vlada je u odgovoru, objavljenom u četvrtak, istaknula da je spremna na razgovore o granici s Hrvatskom, ali uz pretpostavke iz sporazuma Drnovšek-Račan i uvažavanje stanja na granici u vrijeme kad su obje države proglasile samostalnost.

"U pogledu granice, vlada naglašava da su se Slovenija i Hrvatska u skladu s međunarodnim pravom obvezale svojim ustavnim dokumentima da će poštovati stanje na dan 25. lipnja 1991. godine", prenio je vladin informativni ured.

"Pod tim uvjetom Slovenija je spremna na nove razgovore o promjenama tzv. sporazuma Drnovšek-Račan", zaključak je slovenske vlade u vezi s Jurijevim pitanjem.

U Ljubljani naglašavaju da je sporazum Drnovšek - Račan "kompromis kojim su dvije države prvi put prihvatile dogovor o tijeku državne granice" i da je "Slovenija tim sporazumom sačuvala izlaz na otvoreno more".

Slovenska vlada navodi da ne odbija ni druga moguća rješenja za otvorena pitanja kao što je arbitraža, ali da je za taj postupak "potrebno međusobno povjerenje". Slovenski parlament nije donio nikakav zaključak ili odluku o prepuštanju rješenja graničnog pitanja s Hrvatskom arbitraži ili sudu niti ocijenio da treba prestati s pokušajima da se pitanje riješi bilateralno, navodi vlada u odgovoru Juriju.

Glede proglašenja slovenskoga ribolovnog pojasa u Savudrijskoj vali, navedeno je da ta odluka ima privremeni karakter, odnosno da vrijedi do konačnog dogovora o granici ili do vremena kad će se Hrvatska s Europskom komisijom dogovoriti o izvedbenim pravilima za gospodarski ribolov u slovensko-hrvatskom malograničnom području na moru.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više