Slovenski politički vrh suzdržan glede filma o fojbama

Žestoke javne polemike izazvane u Sloveniji talijanskim televizijskim filmom o kraškim fojbama "Srce u jami" ne prestaju, no službena politika neće reagirati u osjetljivom trenutku kada se očekuje prvi dolazak talijanskog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija.

Nekadašnji šef slovenske diplomacije Ivo Vajgl, koji je od početka godine savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu predsjednika Janeza Drnovšeka i radi na diplomatskoj pripremi mogućeg susreta talijanskog, slovenskog i hrvatskog predsjednika, izjavio je za koparski list "Primorske novice" od četvrtka da na diplomatskoj razini nije potrebno poduzeti ništa posebno iako, po njegovim riječima, sam film predstavlja "zakašnjeli pokušaj manipulacije" od strane jedne političke opcije koja je film propagirala.

Vajgl, koji priprema mogući susret talijanskog, hrvatskog i slovenskog predsjednika koji bi u godini 60. obljetnice I. svjetskog rata simbolički posjetili stratišta i spomenike žrtvama fašizma, rata i poraća, kaže kako bi šef talijanske diplomacije Gianfranco Fini prilikom planiranog posjeta Ljubljani trebao "učiniti hrabru gestu" i položiti vijenac žrtvama talijanskog fašizma u Gramoznoj jami blizu Ljubljane, na nekadašnjoj šoder-jami gdje su 1943. strijeljani taoci.

"No, pitanje je hoće li do toga doći", rekao je Vajgl koji je prošle jeseni prilikom prvih polemika oko kontroverznog filma rekao da se njime vrijeđa slovenski narod.

U međuvremenu, stranke bliske vladi premijera Janeza Janše navode da su reakcije na film u Sloveniji povodom prikazivanja filma koji slovenska publika još nije vidjela bile pretjerane, dok ljevica predlaže da se na taj, kako tvrdi, "propagandni" film, koji je u dva dana vidjelo više od deset milijuna Talijana, reagira barem medijski.

U svojevrsnom odgovoru na prikazivanje talijanskog filma koji u tamnom svjetlu prikazuje slovenske partizane, u ponedjeljak je, na zatvorenoj projekciji koju su pripremili oporbeni liberalni demokrati, prikazan slovenski partizanski film "Na svojoj zemlji", a slovenska će televizija u subotu emitirati crno-bijeli film "Trst" iz 1951. godine.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više