Splitska epidemiologinja: Većina zaraženih nema simptome, virus je jako zarazan

Foto: N1

GOŠĆA Dnevnika na N1 Televiziji bila je Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ-a Split. Komentirala je situaciju oko ponovne pojave zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

"Ako znamo da su nam dvije trećine novooboljelih članovi koncentrirani u obitelji i znamo put zaražavanja i da su uvezeni slučajevi, onda to nije tako strašno", gleda na novu situaciju oko koronavirusa epidemiologinja Diana Nonković.

Posao im, kaže, otežava jer je puno ljudi asimptomatsko.

"Virus se širi jako brzo i jako je zarazan, to smo vidjeli odmah na početku i zato uvijek nastojimo promptno testirati."

Najčešći simptom

Česti simptom je, otkriva epidemiologinja Nonković, gubitak njuha i okusa i to se povezuje s djelovanjem virusa na respiratorni sustav, a imali su i dosta osoba koje su imale samo jedan simptom, a to je upravo gubitak njuha.

Nonković kaže da po pitanju domova za starije pušu i na hladno pa su imali već danas sastanak sa županijskim stožerom, donesena je odluka o zabrani posjeta domovima za starije, a još jučer su se konzultirali ravnatelji Domova s epidemiolozima.

"Mi svi očekujemo prema porijeklu virusa da bi trebao tijekom toplijeg dijela godine biti manje manifestan i manje u cirkulaciji, ali brine nas naše okruženje jer ako je ondje pojačano širenje, to će se dogoditi i u Hrvatskoj, a i nesavjesni turisti mogu donijeti virus, zato stalno testiramo kako bi spriječili širenje u našoj populaciji", odgovorila je Nonković na pitanje može li doći do eskalacije broja zaraženih koronavirusom. 

Pročitajte više