Splitski studenti protiv Gordane Raos: Ne dajte joj još jedan mandat, srozala je Studentski centar

STUDENTSKI zbor splitskog Sveučilišta neće podržati izbor Gordane Raos na još jedan četverogodišnji mandat ravnateljice splitskog Studentskog centra pa su u tom smislu uputili dopis članovima Senata. Traže da i oni daju palac dole još jednom mandatu dosadašnje ravnateljice. 

Studenti su izrazito nezadovoljni srozavanjem studentskog standarda nauštrb golemog povećanja izdataka za plaće sve većeg broja zaposlenika centra.

Jednoglasno protiv Gordane Raos

Nakon duge i opsežne rasprave skupštine Studentskog zbora donesena je jednoglasna odluka da se Raos ne podrži. Razina studentskog standarda je nezadovoljavajuća, predloženim programom rada Raos nije prepoznala lošu razinu usluga te se da zaključiti da pod njezinim vodstvom Centar neće napraviti značajne iskorake u rješavanju problema. Stalno povećanje rashoda za zaposlene uz stagnaciju i smanjenje prihoda Centra uz ogromno smanjenje rashoda za tekuće i investicijsko održavanje jasno upućuje na nepostojanje vizije podizanja razine studentskog standarda na Sveučilištu u Splitu, zaključeno je.

Dosad šutjeli, a sad govore da ne prekrše Zakon

Studentski zbor do sada se nije želio uplitati u prepucavanja oko izbora novog ravnatelja, no u ovom trenutku smatraju da bi njihova pasivnost predstavljala direktno kršenje Zakona o studentskom zboru i zadaća koje propisuje.

Loša hrana, u menzi više nema ni tune!

Studenti su nezadovoljni prehranom. Nije na nivou drugog po redu sveučilišta u Hrvatskoj. Jede se skromno i jednolično, po većim cijenama nego u Zagrebu. Nema jela na bazi kuhanog povrća, previše je prženog, kombinacija je to koja ne zadovoljava ni količinski, ni nutritivno potrebe studenata. Splitski studenti zakinuti su i za ponudu mimo menija. Prvo su ostali bez sladoleda, pa linolade i bobica, nedavno je iz menze povučena i tunjevina. U popodnevnim satima ponuda je loša, dok kroz jutro vlada velika gužva pa se u redovima čeka po 20 minuta.

Sve otišlo na plaće, ništa nije ostalo za studentski standard

Studenti su nezadovoljni i smještajem. Nema novih kapaciteta, za raspisivanje natječaja za namještaj bilo je, kažu, potrebno prisustvovanje rektora i prorektora na sjednici Upravnog vijeća Centra nakon nekoliko neuspjelih pokušaja na prethodnim sjednicama.

Tekuće i investicijsko održavanje studentskih doma također se nalazi na listi primjedbi. U hostelu Spinut vide se posljedice izostanka održavanja, a na sjednici Upravnog vijeća studenti su obaviješteni da se dio kapaciteta ne može iznajmljivati ljeti zbog nedostataka kanalizacijskog sustava i izolacije.

Dugoročno je ovakvo poslovanje Studentskog centra neodrživo

Centar je za održavanje u 2008. godini utrošio 2,8 milijuna kuna, 2009. godine 1,7 milijuna kuna, 2010. godine pola milijuna kuna, a lani navodno svega 200 tisuća kuna. Vidi se gdje se štedi i kakve su posljedice, upozoravaju studenti. Zaključuju da je upravljanje Centrom izrazito loše i dugoročno neodrživo.

Rashodi za zaposlene su sa 9,8 milijuna kuna u 2005. godini porasli na čak 18,8 milijuna kuna u 2011. godini. U prvih šest mjeseci prošle godine Centar je zabilježio minus u poslovanju uz istovremeni rast rashoda za zaposlene od 17 posto u odnosu na 2010. godinu. Studenti smatraju da će se nastavkom ovakvog poslovanja Centra uz štednju isključivo na studentskom standardu ugroziti renome Sveučilišta Split. 

Kad Pavić može bit' rektor treći mandat, može i Raos ravnateljica uz kazneni postupak

I mimo svega nabrojenog vrlo je upitna kandidatura ravnateljice Raos, a još upitnije njezino postavljanje, s obzirom da se protiv nje vodi kazneni postupak za namještanje natječaja. To, međutim, nije bio dovoljan razlog rektoru Ivanu Paviću da je razriješi dužnosti. Pavić tvrdi da nema zakonsko uporišta, no ima, samo se pravi nevješt.

Ne čudi od Pavića, jer čovjek upravo obnaša svoj treći mandat rektora, premda Zakon dopušta dva i premda mu je Upravni sud osporio mogućnost kandidature za treći mandat.

Naprosto se nevjerojatne stvari zbivaju, Sveučilište Split država je u državi, ima svoje zakone i tumačenja vrsnog pravnog stručnjaka prorektora Dragana Bolanče. Sud mu kaže da nije u pravu, a on opet tumači kako to nema veze. Bio čovjek sudac, pa zna. Što reći... Raos nije nikakvo iznenađenje.

Pročitajte više