Stazić: Očekujemo da se Orepić pojavi u Saboru i objasni što se poduzima oko prijetnja novinarima

Foto: FAH

NAKON što je danas Saša Leković na svojem Facebook profilu objavio informaciju o tome kako mu je netko prepilio šarafe u automobilu na način da puknu u vožnji, šira javnost i mediji to su interpretirali kao pokušaj atentata na Predsjednika HND-a.

> Pokušali ubiti predsjednika Hrvatskog novinarskog društva? "Prepilili su mi vijke na kotaču auta"

Zbog slučaja su danas u Saboru i sve parlamentarne stranke pokazale jedinstvo te zatražile stanku, koju je šef Sabora Božo Petrov i odobrio u 13.30 sati.

"Zatražili smo ovu stanku da upozorimo na pokušaj ubojstva Lekovića. On je putovao u Novi Sad na konferenciju novinarsku, nekoliko kilometara nakon prelaska granice automobil mu se počeo čudno ponašati i krivudati. Njegovom prisebnošću spašen je njegov život, mehaničar je ustanovio da su dva vijka na njegovom kotaču prepiljena na način da puknu u vožnji.

Spasila ga je prisebnost. Ovo nije prvi put da se pokušao atentat na Lekoviću. I nedavno su mu napola odvili vijke na autu da nastrada. Ali, ovo nije usamljen napad na novinare. Potpisi na prijetnjama su - jedan HOS-ovac, Ustaška zmija, i naravno, čuveni pozdrav ZDS. Podsjećam na pohod na Mirjanu Rakić, koju je vodio tadašnji potpredsjednik Sabora Tepeš u društvu s Bujancem.

Prijetnje i uvrede

Nosili joj šajkaču na poklon. Zašto? Zato što je izvršavala svoju zakonsku obavezu i kaznila novinara i medij zbog govora mržnje. Jer su ti pozivali građane Zagreba da dođu pred pravoslavnu crkvu i tamo sačekaju četnike. Tada nije sazvana ni Sjednica odbora na tu temu...

Podsjećam na prijetnje gospođi Nini Obuljen, također s desnog političkog spektra. Na prijetnje ravnatelju HAVC-a, Hrvoju Hribaru.

23. ovog mjeseca HND je pisao Petrovu i tražio sjednicu na tu temu. Svi ovi napadi i prijetnje nisu istraženi do kraja. Prvo, tražimo hitnu sjednicu Odbora za medije, i drugo, tražimo da u ovaj Sabor dođe ministar unutarnjih poslova te da se održi plenarna rasprava.

Da čujemo od njega zašto je policija tako neefikasna, kada se radi o prijetnjama novinarima", kazao je Stazić.

Mesić: HDZ osuđuje svako nasilje

Jasen Mesić je pak kazao da osuđuje sve vrste nasilja u ime HDZ-a, a osobito nasilje i prijetnje spram HND-a.

"U programu Vlade i HDZ-a je velika sloboda medijskog izražavanja i zaštita slobode izražavanja mišljenja. Pravi način odgovaranja na taj problem je upravo kroz institucije. Pozivamo sve one koji dobiju prijetnje, da odu i prijave to", istaknuo je.

Pupovac o parlamentarizmu

"Ukoliko gubimo bitku za parlamentarizam u našem sistemu, cijenimo napore kolega da se to promijeni. Ukoliko gubimo bitku da osiguramo rad novinarima, ona nema šanse da očuvamo parlamentarizam i da ga ojačamo kao predstavničko tijelo naroda.

Leković se profilirao kao osoba s međunarodnom reputacijom, a otkad je na čelu HND-a, prima uvrede i prijetnje. Kontinuirano i organizirano. Nerijetko te prijetnje i uvrede imaju motiva u etničkom. Ne znam kako se tko izjašnjava, i svejedno mi je to. Volio bih da je i drugima tako, pa ne znam ni u slučaju Saše Lekovića. Ali ako postoji kontinuirana kampanja koja ljude stavlja na jednu stranu, koja im stavlja naljepnica... Ako se to dva puta dogodi, onda je naša zadaća da na to upozorimo". rekao je Pupovac.

Pročitajte više