Strani mediji o ostavci Polančeca: Hrvatsku trese najveća kriza od Domovinskog rata

NAKON današnje ostavke potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca, strani mediji s osobitim zanimanjem popratili su zbivanja i naveli potencijalne nasljednike. Također, svim medijima je zajedničko da su otkrivanje afere u Podravci povezali s hrvatskom borbom protiv korupcije kao važnom preprekom pristupanju EU te su povezali odlazak Ive Sanadera s ostavkom Polančeca.

> Tamara Obradović Mazal sjela u Polančecovu stolicu

> Jurčić: Ušao sam 2002. godine u Vladu pod sličnim okolnostima, ali me Kosor nije zvala

> Tema: Afera Podravka

Za austrijsku agenciju APA ostavka Polančeca otvorena je prijetnja podjelama u vladajućoj stranci.

"Utjecajne HDZ-ove veličine usprotivile su se smjeni Polančeca koju je htjela sprovesti Kosor, a izbila je i žestoka prepirka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom", pišu austrijski mediji koji ne dvoje da će HDZ zbog afera i korupcije izgubiti predsjedničke izbore. Agencija Reuters smatra kako je ključan odlazak Sanadera prije četiri mjeseca za sve ono što se događa u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, posebice u svjetlu otkrivanja korupcijskih afera.

"Policija i istražitelji pokrenuli su nekoliko istraga o korupciji nakon odlaska Sanadera", piše Reuters koji ne zaboravlja osim Polančeca i Podravke i podignutu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića.

HDZ će izgubiti predsjedničke izbore

Njemačka Dpa jasna je u ocjeni kako je Polančec ostavkom u Vladi napravio veliku uslugu svojoj stranci. Nijemci podsjećaju kako je oporba tražila raspravu u Saboru o Polančecovoj ostavci.

"Kosor je ostavkom Polančeca izbjegla moguću neugodnu raspravu", zaključuje njemačka agencija. Dio medija piše i kako Hrvatska proživljava najveću krizu nakon domovinskog rata 90-tih godina. EU vrši pritisak na Zagreb da "očisti" zemlju od korupcije kako bi mogla postati članicom EU. Također, naglašavaju da je i razotkrivanje afere u Podravci dio hrvatske borbe protiv korupcije koja je jedna od najvećih prepreka za ulazak u EU.

Slovenski mediji pišu o današnjoj ostavki potpredsjednika hrvatske Vlade, Damira Polančeca. Također, navode da je Polančec iskazao žaljenje što ga se povezuje s aferama koje se trenutno događaju u Hrvatskoj, ali i da je optužio predsjednika Mesića za posredovanje u spornome kreditu za tvrtku SMS. Slovenski mediji, na kraju navode moguće nasljednike Polančecove vruće fotelje. Prema slovenskim medijima to bi mogli biti, Ivan Miloloža, Željko Lovrinčević, Ivica Mudrinić i Ljubo Jurčić.

"Loš specijalitet Podravkine kuhinje"

I srpski mediji prate ostavku koja se danas dogodila u Hrvatskoj. Uz detaljnu analizu afere koja je potresla Podravku, u kojoj se navode slijedovi zbivanja, navodi se i današnja optužba Damira Polančeca protiv predsjednika Mesića. Ipak, dodaju i kako je Polančec naveo da ne smatra da Mesić stoji iza "linča" koji se protiv njega provodi. Na kraju, dodaje se i Mesićeva izjava "Polančec misli da će, ako optuži drugog sebi olakšati položaj. Ja mu neću ni zagorčavati ni uveseljavati život".
 
Neki od medija navode kako je Damir Polančec podnio ostavku jer više nije mogao tolerirati javno linčevanje. Business News Europe kaže kako je najveća ironija da je Podravka poznata po svojim izuzetnim specijalitetima širom Europe, ali da menadžerska kuhinja ipak nije ni izbliza tako uspješno skuhala svoje specijaltete.

Pročitajte više